Preko smeca do božicnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ne dode li do dogovora u postupku mirenja, koji traje od nedjelje u 10 sati do ponedjeljka u 18 sati, Herculanein odjel Cistoca bit ce u štrajku. Neprimjereno ponašanje gradonacelnika, koji je usmeno naredio direktorima komunalnih poduzeca da ne isplate božicnice, neovisno o aktima koji su na snazi, lažno je solidariziranje s gradanima jer se više ne može financirati nagomilana gradska birokracija", rekao je na konferenciji za novinare Bruno Bulic, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera. Istaknuo je da im se u borbi pridružio i Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima, odnosno Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Bulic je najavio borbu za božicnice, za pocetak smecem ispred kuca gradana, a ako se ne udovolji zahtjevima, sindikat planira novi štrajk 21. prosinca, kojemu bi se solidarno pridružili djelatnici Pulaprometa, Pulaparkinga, Javne vatrogasne postrojbe, Djecjih vrtica Pula i Rin Tin Tina te Luke Pula i Doma za djecu s cerebralnom paralizom, koji bi se selektivno ukljucivali u štrajk.

- Slabo punjenje proracuna nije razlog da se radnicima ne isplate božicnice. Nijedan direktor nije postavljao pitanje isplate božicnica do naredbe gradonacelnika, koji time provodi mobing nad direktorima i ravnateljima. Javni gradski prijevoz, cistoca, voda... ne mogu se stavljati u isti koš s Pula Non Stopom i sufinanciranjem privatnih firmi. Nepošteno je za to što administracija nema novca kažnjavati radnike poduzeca ciji su odbori prihvatili izvješca o poslovanju. U poduzecima nema viška radnika kao u administraciji, nastavio je predsjednik SIK-a.

Ne želeci komentirati dogovor Grada sa sindikatom državnih namještenika, koji se odrekao božicnica, ali je zaštitio place, Bulic istice da je 90 posto anketiranih radnika komunalnih poduzeca podržalo opciju štrajka. Javni prijevoz, cistoca, voda i vrtici neophodni su gradanima, a administracija nije, naglasio je Bulic, ne otkrivajuci kojim bi iznosom božicnice sindikalci bili zadovoljni, kao ni bi li se eventualno zadovoljili bonom, poput mnogih Puljana ove godine.

Upitan kako komentira cinjenicu da su pojedina komunalna poduzeca ove godine vec isplatila neoporezivi iznos (2.500 kuna) svojim radnicima, što mnogi Puljani nisu dobili, Bulic nije htio ništa reci, pravdajuci se iznova postupkom mirenja. No, zato nije zaboravio istaknuti da se ne može solidarizirati s radnicima koji se ne žele boriti za svoja prava i pristaju samo na dobivanje tog za firmu neoporezivog iznosa.

- To su floskule gradske uprave kojima se obmanjuje javnost. Gradani trebaju znati da radnici u komunalnim poduzecima zaraduju težak kruh svojim radom i njihova božicnica je predvidena budžetom poslovanja svakog poduzeca, zakljucio je Bulic.


Podijeli: Facebook Twiter