Preko QR koda do cjelovite priče o proizvodu


Udruga Modelna šuma "Sliv rijeke Mirne" pred samim je završetkom procesa međunarodnog priznanja, ali i pred neposrednom realizacijom prvih nekoliko projekata koji trebaju opravdati svrhu njena osnivanja.

Prethodilo je tome više od godine dana širenja i objašnjavanja koncepta na području uključenih općina i gradova, niz radionica na kojima su pripremane strategije i predlagani projekti, osnivačke skupštine održane u travnju prošle godine, administrativni poslovi oko registracije i ustroja te kroz cijelo to vrijeme koordinacija i kontrola Međunarodne mreže modelnih šuma, rečeno je na redovnoj skupštini udruge održanoj u agroturizmu Stara štala obitelji Merklin u selu Sandalji kraj Boruta u općini Cerovlje.

Modelne šume oblik su funkcionalne teritorijalne interesne organizacije svih zainteresiranih za održivi razvoj na nekom konkretnom, pretežno šumskom području.

Udruga Modelna šuma "Sliv rijeke Mirne" tako okuplja općine i gradove središnje i sjeverne Istre u rečenom području, ali i ustanove, komunalna poduzeća i službe, udruge građana, proizvođačke zajednice i organizacije, obrtnike, poljoprivredna gospodarstva i druge kategorije članstva.

Udruga trenutno ima 42 člana, među kojima su i na skupštini u Sandaljima tri novoprimljena: porečki Institut za poljoprivredu i turizam; Istarski planinarski savez te Fondacija Miroslav Šutej iz Motovuna.

Modelne šume udružene su i u međunarodne regionalne, kontinentalne i svjetske asocijacije, a po ustrojstvu i ciljevima gotovo istovjetne lokalnim akcijskim grupama (LAG), samo što su orijentirane na šumska područja. I kroz modelne šume se, kao i kroz LAG-ove, mogu dobiti sredstva iz međunarodnih fondova za razne lokalne projekte, koji proizlaze iz službeno usvojenih razvojnih strategija usklađenih s međunarodnim strategijama višeg reda.

U nizu radionica ova se istarska Modelna šuma opredijelila za budući rad na projektima iz pet glavnih strateških područja - šumarstvo, lovstvo, nedrvni šumski proizvodi, zaštićena područja i turizam.

Strategiju na kojoj se radilo godinu dana, početkom rujna prihvatila je međunarodna komisija organizacije modelnih šuma, čiji članovi sredinom listopada dolaze u Istru. Nakon toga će se i formalno moći zaključiti postupak kandidiranja i prihvaćanja Modelne šume "Sliv rijeke Mirne" kao punopravnog člana Međunarodne mreže modelnih šuma, izvijestili su na skupštini predsjednik Slobodan Vugrinec i tajnica Ana Fornažar.

Razvijena su već dva projekta koji su na skupštini i pobliže predstavljena. Projekt "Praćenje sljedivosti nedrvnih šumskih proizvoda" predstavio je Anton Brenko iz pazinske ispostave Centra za korisne funkcije šuma Hrvatskog šumarskog instituta. Riječ je o "dodavanju vrijednosti" svim proizvodima koje proizvode i na tržište plasiraju proizvođači na teritoriju obuhvaćenom Modelnom šumom, od tartufa, gljiva i drugih prehrambenih proizvoda do suvenira i rukotvorina. Ti će proizvodi biti označeni markicama s brojčanim kodom i dvodimenzionalnim QR kodom.(Davor ŠIŠOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter