"Preko" kupuje 15 posto kucanstava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odlazak hrvatskih gradana u kupnju preko granice i dalje je na razini od oko 15 posto kucanstava koja odlaze u nabavke u susjedne zemlje, pokazalo je istraživanje GfK Hrvatske provedeno u ožujku.

Pocetkom ove godine najviše su u drugim/susjednim zemljama kupovali odjecu i obucu (65 posto), bezalkoholna pica, meso i mesne preradevine (po oko 42 posto), mlijecne proizvode, sredstva za pranje/cišcenje u kucanstvu (po oko 39 posto), proizvode osobne higijene, kavu, cigarete (po oko 32 posto), alkohol (25 posto).

Povoljne uvjete kupovanja u susjednoj zemlji najbolje su koristili potrošaci u Istri/Primorju, te u Slavoniji i sjevernoj Hrvatskoj, napominju iz GfK-a.

Tako u kupovinu preko granice najviše idu stanovnici Istre, Primorja i Gorskog kotara, 37 posto tamošnjih kucanstava u zadnja je dva mjeseca kupovalo u inozemstvu. U sjevernoj Hrvatskoj 19 posto kucanstava bilo je u kupovini u izvan granica zemlje te 18 posto njih iz Slavonije.

Najmanje pak u kupovinu u susjedne zemlje idu kucanstva iz Like, Korduna i Banije, njih 7 posto, iz Dalmacije 8 posto, a iz Zagreba s okolicom 9 posto.

Kucanstva s niskim primanjima ocito ne mogu iskoristiti prednost blizine granice, dok ona s višim ukupnim prosjecnim primanjima to bolje koriste, navode iz GfK-a.

Podaci pokazuju da relativno najviše u inozemstvu kpuju kucanstva, njih 29 posto, s prosjecnim mjesecnim primanjima vecim od 11.000 kuna. Od onih s mjesecnim primanjima od 8.001 do 11.000 kuna u kupovinu preko granice ide ih 20 posto, 16 posto s primanjima od 5.501 do 8.000 kuna, te 14 posto prosjecnim mjesecnim primanjima od 3.501 do 5.500 kuna.

Istodobno svega 1 posto kucanstava s mjesecnim primanjima do 1.800 kuna ide u kupnju izvan zemlje, te njih 11 posto s primanjima od 1.801 do 3.500 kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter