Preko hrvatskih luka droga, oružje, ilegalci...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U najnovijem izvješcu o prijetnjama organiziranog kriminala u Europi, krovna europska policijska organizacija Europol Hrvatsku je smjestila u "Jugoistocno kriminalno središte".

- Od ukidanja granica unutar Europe ne profitiraju samo legitimni poslovi, vec i oni kriminalni - proizvodnja droge, krijumcarenje ljudi, proizvodnja krivotvorene robe i krivotvorenje novca, stoji u najnovijem izvješcu Europola koje bi, kako se procjenjuje, trebalo biti svojevrsni kamen temeljac u novom nacin procjena opasnosti od organiziranih kriminalnih grupa.

"Balkanska ruta" i dalje se ucestalo koristi za krijumcarenje od Crnog mora, Rumunjske i Mediterana do luka u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, stoji u izvješcu. Njima prolaze ilegalni migranti i žrtve traffickinga, droga, cigarete i oružje. I dok heroin, koji je najcešce krijumcarena droga u "Jugoistocnom kriminalnom središtu", nakon prolaska "Balkanskom rutom" za distribuciju po EU-u preuzimaju bande iz Nizozemske, regionalna preprodaja još uvijek je u rukama grupa etnickih Albanaca. Cigarete što se krijumcare stižu iz Ukrajine, Moldavije i Dalekog istoka, dok se one iz legalne proizvodnje u regionalnim tvornicama preusmjeravaju na crno tržište.

- Tome doprinosi trgovinska liberalizacija na Balkanu, njegov geografski položaj u odnosu prema Europi, kao i prisutnost vec ranije, tijekom tranzicijskog razdoblja, organiziranih kriminalnih mreža, objašnjavaju analiticari Europola svjesni kako je krijumcarenje kroz balkanske zemlje dugo vremena niskorizicni kanal za EU.


Podijeli: Facebook Twiter