Preko Facebooka najavio otkaze radnicima Brodosplita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šef samoborske tvrtke DIV Tomislav Debeljak, koji bi trebao postati vlasnikom Brodosplita, na Facebooku je najavio prve otkaze. "Bit će brzi, pošteni i pravedni", napisao je Debeljak, a njegovu najavu komentirao je sindikalni vođa u Brodosplitu Zvonko Šegvić.

"Da postoje ubrzani otkazi, to još nisam čuo. S obzirom da se to piše u dva ili tri sata ujutro, kada normalni ljudi spavaju, nije ni čudo. Puno sam gluposti čuo, ali ovakvih već odavno nisam. Ako se realizira ovo što Vlada kaže, bit će glavni sudionik i krivac nezakonite rabote oko privatizacije Brodogradilišta Split, pa ovim putem pozivam Europsku uniju da se probudi i shvati da privatizacija Brodosplita nije od svaku cijenu uspjeh, nego kataklizma", poručio je Šegvić.

"Na takav način se ne može pregovarati u socijalnom dijalogu. S novim vlasnikom kada uđe u brodogradilište trebamo zajednički posložiti neke stvari jer brodogradilište treba restrukturiranje, toga smo svi svjesni, moramo sačuvati firmu i nastaviti raditi, ali na ovakav način nije dobro preuzimati vlasništvo", kaže Joško Franić iz Sindikata metalaca Brodosplita.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić nije imao komentara o najavi otpuštanja u Brodosplitu.

Restrukturiranje brodogradilišta, teško 1,263 milijarde kuna, dio je programa Vlade, koje, kao i potrebne otpremnine, država nosi na svojim leđima. "Debeljak financijski s tim nema ništa", poručio je Čačić.

"Tu prošlost nosi država, Debeljak treba obaviti taj poslovni dio, postaviti poslovanje na zdrave noge, da brodogradilište postane tržišno konkurentno. To neće biti lagan zadatak. Je li Facebook najbolji medij za tu komunikaciju, ne bih komentirao", istaknuo je Čačić. (Me.M./Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter