Preko Dubaija i Golih žena, do svijeta bez banaka

S prošlogodišnjeg Weekend Media Festivala (D. ŠTIFANIĆ)
S prošlogodišnjeg Weekend Media Festivala (D. ŠTIFANIĆ)

U prostorima bivše Tvornice duhana Rovinj i pod pokroviteljstvom Adris grupe, od 24. do 27. rujna održat će se jedan od najuzbudljivijih vikenda u godini - Weekend Media Festival.

Taksi bez vozila i svijet bez banaka, Sjeverna Koreja i ska-punk, Gole žene i reklame iz Dubaija, te brojne druge poslovne teme, ali i dobra zabava, prema riječima Tome Ricova, direktora Weekend Media Festivala, moći će se vidjeti i doživjeti na osmoj festivalskoj ediciji.

Komunikacije i mediji

- Često me pitaju kako nalazimo inspiraciju za svaki novi festival. Komunikacije i mediji su toliko dinamično područje, a svijet oko nas toliko se brzo mijenja da inspiracija dolazi sama od sebe. Potrebno je samo osluškivati i okupljati, a kao najbolje mjesto za okupljanje svake se godine dokazuje Rovinj, poručio je Tomo Ricov.

Inače, ključne teme su trendovi koji su i u svijetu novost, a u regiji jedva poznati, a glavni govornici su ljudi koji osvajaju sasvim nova područja poslovanja i nerijetko vode bitke protiv snažnih sila državne regulacije i monopola. Među inima, najjače ime, zasigurno je Anthony le Roux, generalni direktor Ubera za Istočnu Europu, najbrže rastuće startup kompanije na svijetu.

- Uber je sjajan primjer kako nove tehnologije drastično mijenjaju tradicionalne modele poslovanja, a slične se pouke mogu izvesti i iz promjena u svijetu oglašavanja. Native advertising je kod nas donekle poznat kao pojam, ali malo je stvarnih iskustava o učinkovitosti takvog komuniciranja. Programmatic je, s druge strane, sasvim novi način zakupa medija, a mogao bi vrlo brzo postati dominantan, pa vjerujemo da će ta tema privući veliki interes, pojasnio je direktor programa Nikola Vrdoljak.

Gaming i turizam

Uz to, program Weekenda donosi i druge zanimljive sudionike, među kojima su Brian Morrissey, glavni urednik Digidaya, Ana Anđelić i Piero Poli iz agencije Havas, te bankarski konzultant i digitalni stručnjak Mark Dek. Gosti Weekenda bit će i članovi grupe Laibach koja se upravo vratila s turneje po Sjevernoj Koreji, kao i bivši svjetski rekorder na 110 metara s preponama Colin Jackson, danas globalni direktor humanitarne utrke Wings for Life. Također,  na Weekendu će se moći slušati i Jonathana Hirshona, poznatijeg kao "PR gurua iz Silikonske doline", dok će glumci Branko Đurić-Đuro i Rene Bitorajac predstaviti svoje novo privatno kazalište koje uskoro počinje s radom u Zagrebu te zajedno s Draganom Bjelogrlićem i Branimirom Brkljačom pokušati odgovoriti na pitanje: Zašto nema više poduzetnika među umjetnicima?

U turističkom Rovinju ni turizam nije stavljen sa strane. Jedan od zanimljivijih tema odvijat će se kroz panel o tome "Kakav Mediteran (ne) bi trebao biti?", dok će Elizabeth Lane Lawely pojasniti kako sve popularniji gaming može doprinijeti turizmu i kako ga koristiti u reklamnoj industriji.  Što se tiče medija kao nezaobilazne festivalske teme bit će govora o tome kako će novinari pratiti predstojeće parlamentarne izbore. Također, bit će rasprave i o novinarima i upotrebi društvenih mreža te diskusija na temu trebaju li novinari danas još uvijek medije.

Što se tiče glazbenog programa on će biti posvećen hip-hopu i ska-punku. U petak, 25. rujna, nastupit će Kandžija i Gole žene, a u subotu Miki Solus i Kawasaki 3P. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter