Prekinuto kolektivno pregovaranje u Uljanik grupi

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) na današnjoj su konferenciji za novinare upozorili da je kolektivno pregovaranje u Uljanik grupi prekinuto jer se potpisivanju trećeg aneksa Kolektivnog ugovora nisu odazvala preostala tri sindikata koja djeluju u ovoj grupi: Jadranski sindikat, Sindikat Istre i Kvarnera i Sindikat 3. maja. O tom su problemu govorili predsjednik SMH-a Vedran Dragičević, predsjednik SMH-a u Uljaniku Đino Šverko, njegov zamjenik Miho Ciliga i povjerenik SMH-a u 3. maju Juraj Šoljić.

Dragičević je ovim putem pozvao sindikate da potpišu novi Kolektivni ugovor koji prije svega povećava osnovnu plaću s 1.800 na 5.000 kuna u bruto iznosu. Fiksni dio plaće podiže se na 75 posto, a varijabilni smanjuje s 45 na 25 posto, čime poslodavcu ostaje manji dio plaće kojim može manipulirati, odnosno dati ga ili ne dati radniku. Prema novom Kolektivnom ugovoru, zbrojili bi se svi dodaci na plaću i uvrstili u koeficijente plaće radnog mjesta. Uvela bi se satnica, obračun po satu rada, varijabilni dio donosili bi poslodavci za pojedino društvo uz savjetovanje sa sindikatom, dok bi ocjene za pojedinu radionicu postale javne.

- Alternativa nepotpisivanju KU-a jest određivanje plaće pravilnikom o radu, jednostranim aktom u kojem ne sudjeluje sindikat. Imam informaciju da Uprava upravo to želi, a ovim joj putem poručujem da to ne čini, rekao je Dragičević. Govoreći o prednostima podizanja osnovice na 5.000 kuna, Dragičević je kazao da se time povećavaju i izdvajanja za mirovinsko osiguranje, što u budućnosti donosi i veće mirovine. Važnim drži i javnu objavu bušti radnika koji dobivaju stimulaciju kako bi ostali mogli usporediti svoje plaće, a sindikat bi time preuzeo kontrolu i nad tih 25 posto ostavljenih na dispoziciju poslodavcu, rekao je predsjednik SMH-a.

- SMH neće dozvoliti da Uljanik grupa, koja u Puli i Rijeci zapošljava 4.200 radnika, gdje je prosječna radnička plaća 5.900 kuna, ostane bez Kolektivnog ugovora. Deset godina borili smo se za povećanje osnovice, deset godina se borimo za smanjenje postotka plaće koji se isplaćuje putem stimulacija, rekao je Dragičević. Aneksom KU-a predviđeno je povećanje mase plaća za 3 posto, a u SMH-u najavljuju da će u idućih šest mjeseci pregovarati o daljnjem povećanju mase plaća od dva posto za deficitarna zanimanja. Formirana je i mješovita komisija sastavljena od predstavnika sindikata i poslodavca koja prati radnike i, ukoliko je potrebno, može ispraviti pojedine koeficijente, kao što je to već učinjeno u Strojogradnji.

A upravo su koeficijenti, koji se kreću od 0,8 do 3, prema Šverkovim tvrdnjama, razlog zbog kojeg su ostali sindikati najavili nastavak pregovora. U tim se sindikatima, tvrdi Šverko, ne slažu s činjenicom da bi PKV radnik mogao dobiti plaću kao i visokokvalificirani, do koje bi došao zahvaljujući raznim dodacima, poput onih za teške uvjete rada i deficitarnost.

Sadašnji sustav plaća primjenjuje se dvadesetak godina i nadograđivan je ciljano za stimuliranje određenih ključnih zanimanja. Visoki stimulativni dio od 45 posto isplaćuje se za  deficitarnost, prisutnost na radu, te se njime nagrađuju brigadiri i poslovođe. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter