Prekinuta blokada Filozofskog fakulteta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plenum Filozofskog fakulteta Sveucilišta u Zagrebu u srijedu je ukinuo blokadu administrativne zgrade i najvece dvorane fakulteta, potvrdili su za Hinu sudionici plenuma.

Predstavnici plenuma nisu željeli potvrditi je li postignut dogovor s dekanom Damirom Borasom i kakav.

Studenti su u ponedjeljak 24. listopada blokirali studentske službe, upravu, dekanat i najvecu fakultetsku dvoranu D7 tvrdeci da su prevareni jer unatoc ranijoj najavi dekana Borasa da studenti druge i trece godine preddiplomskog studija do izbora nece morati placati školarine, studentska referada po nalogu uprave svejedno tako upisanim studentima nije pristala izdavati potvrde koje su im potrebne radi ostvarivanja studentskih prava.

Dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras izjavio je u srijedu da je vecina studenata upisala godinu pod uvjetima kao i na ostalim fakultetima u zemlji, dodajuci da se u II. i III. godinu preddiplomskog studija do sada upisalo oko 80 posto studenata.

U izjavi dekana, uprave i procelnika odsjeka Filozofskoga fakulteta, koju je na konferenciji za novinare procitao Boras, navodi se da je posljednja akcija studenta izašla iz akademskih okvira i okvira prihvatljivoga prosvjednoga ponašanja cime je nanesena šteta ugledu fakulteta u cjelini.

- Takvom je akcijom taj dio studenata napustio nacelni položaj zalaganja za visoko obrazovanje kao javno dobro, kazao je Boras.

Ponovio je da je nakon dva dana prekinuta blokada studentske službe i dekanata te da studentska i fakultetske službe rade neometano. Takoder, predavanja su omogucena u svim prostorima fakulteta.

Porucio je da su i dalje spremni razgovorom rješavati probleme i da su studentima vrata uvijek otvorena. Napomenuo je da su ovih dana primili brojne zahtjeve studenata da im se omoguci neometan pristup studentskoj službi, na što kao studenti imaju pravo.

Kazao je i da su zbog zahtjeva studenata, a sukladno raspravi na izvanrednoj sjednici Vijeca od 17. listopada, produljili rok upisa do 15. prosinca cime su dali priliku višim instancama da preuzmu placanje participacija studentima.

Boras nije želio komentirati novinarski upit hoce li se ispricati studentici kojoj je, po tvrdnjama studenata, nasilno oteo fotoaparat, dodajuci da to ne cini po savjetu Vijeca procelnika koje ga je podržalo.

Komentirao je i nagli prekid studentske blokade uprave i referade, navodeci da je vjerojatno prevladao zakljucak da je obrazovanje kao javno dobro dobilo dovoljno pažnje te da akcija ometanja upisa studenata nije dobra.

- Mi smo imali jasan stav a to što su oni ocekivali ili htjeli je, nažalost, ograniceno zakonskim mogucnosti, rekao je Boras.

Na upit jesu li studenti dobili potvrde, kazao je da su potvrde dobili svi koji su se upisali regularno ili uz obrocno placanje. Izvijestio je i da je u utorak sudjelovao na rektorskom kolegiju, gdje je rektoru podnio traženo izvješce.


Podijeli: Facebook Twiter