Prekinut štrajk u Vecernjem listu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon 26 dana štrajka zaposlenici Vecernjeg lista vratili su se u ponedjeljak na posao iako s Upravom nisu dogovorili kolektivni ugovor, što je bio osnovni cilj štrajka.

- Iz taktickih razloga prekinut cemo štrajk, ali ne odustajemo od svojih opravdanih zahtjeva. Previše nam je stalo do Vecernjeg lista da bismo dopustili da novine i dalje trpe i srozavaju se u kvaliteti. Uprave, vlasnici i glavni urednici mijenjaju se, a mi ostajemo, pa smo više nego itko zainteresirani za buducnost Vecernjeg lista, istaknuo je u priopcenju štrajkaškog odbora Anton Filic, glavni povjerenik sindikata u Vecernjem listu.

Ukazali su na dvostruke standarde njihovog vlasnika austrijske Styrije, koja sa svojim zaposlenicima u Austriji njeguje socijalni dijalog i poštuje kolektivne ugovore, dok je prema njima nastupila grubo, ultimativno, ne poštujuci tradiciju postojanja kolektivnog ugovora u Vecernjem listu.

- Naš je štrajk ukazao na nedjelotvornost inspekcijskih i drugih službi, zapravo na nefunkcioniranje pravne države, te otkrio spregu dijela vlasti i medijskih i drugih tajkuna na štetu novinara, slobode medija i interesa javnosti da dozna pravu istinu, napominje Filic.

Prije svega misle na neriješen pravni status honorarnih suradnika koji su u njihovom štrajku funkcionirali kao brojna vojska štrajkolomaca zbog cega su novine nastavile nesmetano izlaziti. Prozivaju stoga Vladu što se u hrvatskim medijima ne primjenjuje Zakon o radu, kao osnovni zakon koji odreduje radno-pravne odnose u tvrtkama.

- Gradeci pravu medijsku blokadu oko štrajka u Vecernjem listu, medijski su izdavaci pokazali koliko su mocni, isprepleteni s vlašcu i solidarni jedni s drugima. Njima se stoga uspješno mogu suprotstaviti samo organizirani novinari. Pregovori o granskom kolektivnom ugovoru prilika su da se ujedinimo i solidariziramo jer samo takvi možemo uciniti nešto na obrani novinarskih prava i slobode medija.

A bez istinske slobode da u traženju istine idemo do kraja, ne dopuštajuci nikome, pa ni hrvatskim oligarsima, da budu nedodirljivi, nema ni istinske borbe protiv korupcije ni daljnje demokratizacije hrvatskog društva, zakljucuje se u priopcenju štrajkaškog odbora Vecernjeg lista.

Nadaju se da je sad i njihovoj Upravi koja je došla iz 24 sata i nije imala iskustva sa sindikalnim organiziranjem jasno kolika je važnost kolektivnog ugovora te da pregovori o njemu nisu samo stvar dobre volje nego i zakonska obveza.


Podijeli: Facebook Twiter