Prekinut prosvjed u Vukovaru, Josić ponovno priveden

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosvjednici su se ponovno okupili danas u Vukovaru od 9 sati na Trgu Republike Hrvatske u središtu grada, rekao je jutros Hini Vlado Iljkić, član Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara.

„Noćas iza ponoći Stožer je pozvao prosvjednike okupljene ispred zgrade Policijske postaje Vukovar da se mirno raziđu kućama jer je zbog umora i porasta nervoze prijetila opasnost da zgrada policije bude izložena napadu, rekao je Iljkić. Time se djelovalo preventivno no, rekao je, prosvjednici neće odustati.

Uoči današnjeg okupljanja, Stožer za obranu hrvatskog vukovara uputio je apel hrvatskoj javnosti, predsjednicima RH, Vlade i Hrvatskog sabora, svim saborskim odborima i zastupnicima, te ministrima unutarnjih poslova, hrvatskih branitelja te obrane. Stožer poziva "sve odgovorne u hrvatskom društvu da ne udaraju na Vukovar" i da konačno pokrenu "pošten i prijateljski dijalog", pri čemu ističu da se "na Vukovaru ne smiju voditi političke bitke".

Više od 500 prosvjednika otišlo je oko 10.30 sati s Trga Republike Hrvatske u Vukovaru prema Centru za socijalnu skrb gdje su postavljene ploče s natpisom na dva pisma, ćirilici i latinici.

Ulaz u zgradu Centra u Županijskoj ulici okružen je zaštitnom metalnom ogradom, a unutar i van ograde je veliki broj interventnih policajaca pod punom spremom, tako da se prosvjednici nisu ni pokušali probiti do ploče.

Skandirali su "Ne damo Vukovar" i pjevali domoljubne pjesme, a zatim su preko megafona pojedinačno govorili, predstavljajući se imenom i prezimenom i navodeći ratnu biografiju.

Govorio je i invalid Domovinskog rata, u kolicima, Ivan Artuković iz Osijeka. Rekao je da je nedavno operiran ali da je, kada je vidio što se događa u Vukovaru, izašao iz bolnice jer nije mogao sve to gledati te je došao dati potporu prosvjednicima i privedenima.

Prosvjednici su pozvali hrvatsku policiju da im se pridruži u prosvjedu. Kolona se uputila prema Županijskom sudu i Državnom odvjetništvu.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić pušten je iz policije, pa su prosvjednici odustali od daljeg obilaska institucija na koje su postavljene dvojezične ploče i uputili se prema središnjem trgu gdje se očekuje da im se Josić pridruži.

Prosvjednici, koji su se nakon zgrade Centra za socijalnu skrb uputili pred Županijski sud, na kojemu je također postavljena ploča s natpisom na latinici i ćirilici, nisu se zadržali pred sudom već su produžili u krug Opće bolnice Vukovar, gdje su pred velikim križem zajedno s gvardijanom vukovarskog franjevačkog samostana Gordanom Propadalom molili.

Fra Gordan je izjavio novinarima da mu je žao što ljudi na vlasti "ne vide da je ovo udar na ovdašnje ljude". Kako je kazao, događanja u Vukovaru ocijenjuje "posipanjem soli na svježu ranu", rekao je da je to "zlo, pa i zločin, koji traži odgovornost."

Prosvjednicima se u vrlo emotivnom govoru obratila majka nestalog sina, Kata Gombović, svjedočeći o potrazi za njim, o devet članova u njenoj široj obitelji koji su ubijeni, a ona i suprug odvedeni u logor u Mitrovicu. Optužila je imenom i prezimenom čovjeka srpske nacionalnosti koji radi u gradskoj upravi da je tukao sina i muža te rekla da već godinama policija i druge institucije ništa ne poduzimaju.

Zatim su se uputili prema Državnom inspektoratu. Kolona je na tom putu srela doktoricu Vesnu Bosnac, ratnu i dugogodišnju ravnateljicu vukovarske Opće bolnice i burno je pozdravila skandirajući "Vesna, Vesna".

U prosvjednoj hodnji, koja protječe mirno i bez izgreda, kolona je došla do zgrade Državnog inspektorata u Vukovaru, koju osiguravaju jake snage interventne policije.

Na svakom punktu na kom se kolona zaustavlja, trojica invalida u kolicima, Đuro Glogoški, Mato Mikajević i Ivan Artuković, obraćaju se snagama reda navodeći detalje svojih ratnih biografija i stradavanja. Oni su istaknuli da će današnja hodnja kroz Vukovar proteći mirno i dostojanstveno kako bi se još jednom upozorilo na "neprihvatljivost" dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Zatim su trebali krenuti prema Državnom odvjetništvu, no Stožer je saznao da je Josić pušten, pa se kolona uputila natrag na Trg Republike Hrvatske da ga tamo dočeka.

Josić ponovno priveden, prosvjednici se razilaze do sutra
Član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Drago Adžaga objavio je da su dobili informaciju kako je predsjednik Stožera Tomislav Josić ponovo priveden u državno odvjetništvo te da se ne zna kada će i hoće li danas biti pušten.

Adžaga se u 12.45 sati obratio prosvjednicima, koji su na središnjem vukovarskom trgu očekivali dolazak Josića, koji im je oko 11 sati telefonom javio da je pušten.

"Pozivam vas sve da se za sad mirno raziđemo i okupimo sutra u 10 sati na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru," rekao je Adžaga te dodao da ne treba inzistirati na današnjem daljnjem prosvjedu jer će, rekao je, očito prosvjed duže trajati "pa treba imati snage i onda kad bude trebalo".

Adžaga je najavio da će se tijekom poslijepodneva ponovno sastati uže vodstvo Stožera s predstavnicima udruga koje su došle dati potporu prosvjedu u Vukovaru te dogovoriti sutrašnje i daljnje aktivnosti.

Prosvjednici se mirno razilaze sa središnjeg vukovarskog trga.

Sabo: Iza nemira u Vukovaru stoji HDZ
Prosvjedi i nemiri, koji od jučer traju u Vukovaru zbog postavljanja dvojezičnih tabli na javnim ustanovama, pokušaj su HDZ-a da izazove nemire po cijeloj Hrvatskoj i destabilizira Vladu RH kako bi ta stranka što prije došla na vlast, izjavio je jutros Hini vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

"Pozivam sve građane Vukovara na dostojanstveno ponašanje kako se i danas ne bi ponovili nemiri od jučer koji ne trebaju nikome kome je imalo stalo do Vukovara i Vukovaraca", rekao je Sabo.

Karamarko pozvao Vladu da povuče odluku o postavljanju ploča
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pozvao je danas Vladu da povuče odluku o postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru ustvrdivši da je njihovo postavljanje u tom gradu nezakonito, a to što su postavljene po noći i nerazumno.

Karamarko je u Virovitici, gdje sudjeluje na svečanoj sjednici skupštine Virovitičko-podravske županije, istaknuo da HDZ već duže vremena upozorava da se prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina dvojezične ploče mogu postavljati samo ako ne vrijeđaju dignitet većinskog naroda.

"Ploče se mogu implementirati jedino ako doprinose razumijevanju, suradnji i dijalogu većinskog naroda i nacionalnih manjina, to u Vukovaru u ovom momentu nije slučaj, izazivaju građane i vrijeđaju njihove osjećaje i to je nerazumna odluka Vlade", kazao je Karamarko i pozvao Vladu da povuče odluku o postavljanju i iskaže više razumijevanja i osjećaja i omogući Vukovaru da bude grad posebnog pijeteta. (Hina)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter