Prekinut popis stanovništva u Makedoniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Makedonski parlament je službeno prekinuo popis stanovništva, zapocet pocetkom listopada, zbog optužbi za falsificiranje broja stanovnika albanske zajednice, prenose u nedjelju mediji.

Zakon o prestanku važnosti Zakona o popisu za 2011. godinu, makedonski je parlament usvojio u subotu kasno navecer. Odluku o prekidu i poništenju popisa podržali su zastupnici stranaka na vlasti (VMRO-DPMNE) dok je oporba napustila sjednicu i nije sudjelovala u glasovanju, držeci da nije provedena istraga o odgovornosti organizatora popisa.

Clanovi Povjerenstva za organizaciju popisa su dali ostavke u ponedjeljak tvrdeci da se popisivanje ne može ostvariti sukladno europskim normama. U utorak je prekinuto popisivanje zapoceto 1. listopada koje su trebalo završiti 15. listopada. U službenom priopcenju povjerenstva navedeno je da se popis prekida zbog rezultata koji su dobijeni i koji ne odražavaju realnu sliku brojnosti nekih etnickih zajednica u Makedoniji.

Ministar pravosuda Blerim Bedžeti je zajamcio da ce svi skupljeni materijali biti uništeni. Novi popis ce biti organiziran 2012. godine. Oporba traži odgovornost za 14 milijuna eura koji su potrošeni na ove neuspjele izbore. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter