Prekidač: U subotu jedinstvena Visualia u Puli


Grad Pula je s Istarskom županijom ušao u samo finale natjecanja za izbor hrvatskog nositelja prestižne titule Europske prijestolnice kulture 2020. godine s temom "Demilitarizacija! - Od tvrđave do foruma".

Pula je prva donijela kulturnu strategiju jednoga grada u Hrvatskoj, prva je kompletirala i predala natječajnu dokumentaciju, a ujedno i je prvi hrvatski grad koji je još 2009. prepoznao značaj titule za Europske prijestolnice kulture te prvi obznanio svoju kandidaturu za ovu prestižnu inicijativu.

Još u travnju prošle godine, Pula je dva dana prije isteka roka predala kompletnu dokumentaciju za najveći projekt Europske unije, a isto je učinila i s natječajnom dokumentacijom početkom veljače. Natječaj za Europsku prijestolnicu kulture bliži se kraju te Pula, kao grad kandidat, kroz različita događanja i manifestacije, predstavlja projekt na kojemu se marljivo radilo protekle četiri godine.

U subotu 12. ožujka od 18 do 19 sati održat će se stoga još jedan prigodni program i to na Trgu kralja Tomislava na Verudi, a riječ je o svjetlosnoj instalaciji "Prekidač" u organizaciji Pula+2020, Edusplash platforme i Visualia Festivala. Zanimljivo je da će ovu dosad neviđenu i neobičnu instalaciju izvesti sami stanari s tog područja.

Do 24. ožujka, kada se očekuje Odluka o pobjedniku ovog natjecanja, Pula će ugostiti Europsko stručno neovisno ocjenjivačko povjerenstvo te usmeno predstaviti svoju kandidaturu pred Povjerenstvom u Zagrebu. (S. Z. T.)

- GO03218198.jpg najava visualia veruda


Podijeli: Facebook Twiter