Prekidač: Paljenjem svjetala stanari na zgradi ispisali Pula +2020


Brojni su Puljani večeras su na Trgu kralja Tomislava na Verudi svjedočili svjetlosnoj instalaciji  Prekidač, jedinstvenoj po tome što su je kreirali sami stanari zgrade na spomenutom trgu koji su paljenjem i gašenjem svjetala u svojim stanovima na pročelju zgrade ispisali „Pula +2020“. Prekidač  je dio brojnih događanja putem kojih se Pula predstavlja kao kandidat za prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine, koja dugoročno može generirati kulturne, društvene i gospodarske promjene. Projekt je nastao u suradnji s Visualia festivalom i VisuaLab/EduSplash platformom da bi se građani upoznali s projektom i činjenicom da je Pula u finalu natjecanja za ovaj ugledni naslov.

U izvedbi ove instalacije sudjelovali su stanari najveće zgrade na spomenutom trgu, no u provedbu se uključilo i  40-ak polaznika edukacijske platforme i ostalih volontera.

Nakon što su ispisali Pula+2020, doduše tek slovo po slovo, što je umanjilo vizualni efekt ove instalacije, stanari su priredili i iznenađenje svim posjetiteljima odigravši Tetris, popularnu igru 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Iako je zbog nenaseljenih i nepristupačnih stanova za umjetničku pozornicu korišteno samo desno krilo zgrade, u instalaciji su sudjelovali stanari cijele osmerokatnice  budući da su za uspješnu provedbu morali ugasiti sva svjetla u svojim domovima. Za razliku od ostalih svjetlosnih instalacija koje uključuju upotrebu novih tehnologija i modernih računalnih softvera, Prekidač je u potpunosti analogan i realiziran jednostavnim pritiskanjem prekidača u kuhinjama, dnevnim boravcima i spavaćim sobama, veli Marko Bolković, direktor  Visualie. U znak zahvalnosti svi su stanari na poklon dobili dvije dugotrajne LED žarulje, dok će sva tri ulaza dobiti uokvirenu fotografiju kao podsjetnik na njihovu složnost i umjetničku izražajnost, ističu organizatori.

Prekidač je Bolkovićeva umjetnička instalacija čiju produkciju i organizaciju potpisuje VisuaLab/EduSplash – multimedijska platforma za edukaciju i razvoj. Projekt su podržali i omogućili i Turistička zajednica Pule, Arheološki muzej Istre te Zajednica tehničke kulture Pula. Atmosferu su podgrijali polaznici Ableton Lab radionice koja djeluje u sastavu VisuaLab/EduSplash platforme, te pulski umjetnik Šandor Slacki, a projekt je ukratko predstavila Vlatka Kolarović, koordinatorica tima za kandidaturu Pule za EU prijestolnicu kulture 2020. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ/Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter