Prekalj: Barijere su katastrofa za divlje životinje

Gracijano Prekalj (Arhiva)
Gracijano Prekalj (Arhiva)

Lovački savez Istarske županije zauzeo je izrazito negativan stav spram bodljikavih žičanih ograda na slovenskoj granici u Istri. Smatraju da će najviše stradati upravo divlje životinje koje se dosad nikad nisu susretale s preprekama na tom gorskom predjelu.

- To je zaista neočekivani potez slovenske strane, naročito na području Istre gdje nismo očekivali postavljanje barijera posvuda, i na prohodnim i neprohodnim područjima, pošto ovdje dosad nije bilo migracijskih ruta izbjeglica. Postavljanje žičanih ograda loše će se odraziti na turizam i gospodarstvo, ali katastrofalno na divljač kojoj se zatvaraju dnevne, mjesečne i godišnje trase kretanja, a ona ni ne prepoznaje opasnost od stradavanja, kaže predsjednik LSIŽ-a Graciano Prekalj. Napominje da graničnim područjem cirkulira velik broj krupne divljači, od divljih svinja, jelena i srna, ali i do medvjeda, vukova i risova, odnosno upravo onih životinjskih vrsti u čiju se zaštitu i očuvanje populacije ulažu velika sredstva na razini države i Europske unije. Sada se čitav taj dugotrajni trud poništava jednom nemilosrdnom barijerom bez prolaza kakvi su primjerice obavezni prilikom gradnji autocesta.

Za divljač će posebno pogubno biti doba parenja kada se vođeni nagonom neće libiti da pređu na drugu stranu tzv. žilet žice te proljeće kada će vegetacija sakriti žicu, naglašava Prekalj dodajući da će povećana opasnost za divlje životinje također prijetiti i u vrijeme lovne sezone kada se uslijed hajke pokreću čopori divljih svinja i ostalih životinja, a u opasnosti će također biti lovački psi. Za razliku od barijere na mađarsko-hrvatskoj granici gdje se nalazi tri metra visoka pletena mreža, na slovensko-hrvatskoj granici žilet žica djeluje relativno nisko, što bi mnoge životinje dodatno moglo nagnati na pokušaj preskoka, ali "zamka" je u tome što je potonja barijera ima značajnu dubinu, upozorava Prekalj. Barijere se pružaju i uz granične rijeke (Dragonja, Kupa…), pa će mnoge životinje stradati u pokušaju da utaže žeđ.

Boji se da je spašavanje divljači koja se oplete o žicu "nemoguća misija", pošto se životinja kada vidi čovjeka počne u panici još više ritati, ali vjeruje da lovci imaju moralnu zadaću da takvim jedinkama skrate muke. S druge strane, ako se "motaju" s puškom oko granice, ali i ako uklanjaju žicu kako bi došli do divljači, lovcima prijeti opasnost od granične policije koja bi njihovo djelovanje mogla protumačiti protupravnim. Županijski Lovački savez stoga očekuju razgovori s predstavnicima policije kako rješavati takve situacije, a vjerojatno i međusobni dogovor sa slovenskim graničarima. Prema sadašnjem usmenom dogovoru sa slovenskim lovcima, s kojima su dosad gospodarili lovištima na temelju zajedničkih gospodarskih fondova, naši bi i slovenski lovci izlazili na intervencije prema načelu lakše prohodnosti do mjesta gdje će se nalaziti o žicu zapetljana divljač. Prekalj zasad nema podataka o stradavanju divljači osim neprovjerene informacije o stradavanju divljači na području Buzeštine. (A. DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter