Preispituje se odluka o pulskoj bolnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo zdravstva preispitat ce kategorizaciju pulske bolnice, doznajemo od glasnogovornice ovog ministarstva Zore Lažeta. Opca bolnica Pula svrstana je u kategoriju županijskih bolnica, što je treca kategorija. Prvu cine klinike, a drugu županijske bolnice regionalnog znacaja. Pulskoj je bolnici za samo 0,06 bodova izmaknula druga kategorija.

"S obzirom na granicne rezultate, Ministarstvo ce s Upravom bolnice još jednom preispitati prikazane kriterije, koje je uputila Uprava, i ukoliko se pokaže da ta razlika (0,06 bodova) omogucava uvrštenje u višu kategoriju, provest ce se postupak izmjene i dopune rješenja", piše u odgovoru pristiglom iz Ministarstva.

Pojašnjava se nadalje da za medicinsko osoblje i pacijente to znaci mogucnost daljnjeg razvoja struke i usluga s ciljanim ulaganjem u razvoj unutar kategorije te povecanje kvalitete rada u okviru opsega usluga. Posebno treba naglasiti da sigurno ostaje postojeca razina usluga. "I u jednom i u drugom slucaju razina usluga ostaje ista u odnosu na danas s mogucnošcu povecanja opsega usluga. Daljnji postupci - akreditacije bolnica - zapravo su dokaz kvalitete obavljanja usluga", navodi se u odgovoru.

Za komentar smo zamolili ravnatelja pulske bolnice dr. Lemsa Jerina. Buduci da je bodovanje za kategorizaciju obavljeno na temelju podataka iz 2009. godine, u bolnici su podastrli nove podatke iz 2010. i vjeruju da imaju uvjete za drugu kategoriju.

- Odgovor Ministarstva zdravstva svakako nas je obradovao buduci da se otvara mogucnost svrstavanja Opce bolnice Pula u drugu kategoriju, odnosno kategoriju bolnica regionalnog znacaja. To uvjerenje zasnivamo na spoznaji da podaci dostavljeni Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje glede obujma i vrsta medicinskih postupaka, odnosno ordinacijama, nisu bili potpuni.

U dodatnim dopisima HZZO-u ukazali smo na nove profile strucnjaka, kao i novouvedene dijagnosticke i terapijske postupke. Posebno ukazujemo na cinjenicu da je kroz proteklo vrijeme velik broj specijalista i subspecijalista završio svoje školovanje. Dakle, vjerujemo da ce i uz važece kriterije bodovanja Opca bolnica u Puli ispuniti uvjete i odgovor Ministarstvu zdravstva možemo smatrati dobronamjernim", navodi ravnatelj u svom odgovoru.


Podijeli: Facebook Twiter