Prehranom protiv simptoma alergije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proljece nosi mnoge teškoce za alergicare i astmaticare. No, dr. Fred Pescatore, autor knjige Lijek protiv alergije i astme, ima dobre vijesti. On naime smatra da se simptomi alergija i astme mogu ublažiti prehranom.

Prema dr. Prescatoreu, najvažnije je suzbiti upalne procese u tijelu, tako primjerice, ukoliko ste alergicni na plijesni, razmislite o prehrani bez kvasaca. Izbjegavajte fermentirane namirnice, stare sireve i gljive. Tijekom sezone rasta trave, kako bi izbjegli kongestiju, ogranicite unos mlijeka i mlijecnih proizvoda te žitarica ukljucujuci kukuruz, pšenicu, zob, raž i rižu.

Rafinirani šeceri, bijelo brašno i procesirana hrana mogu biti okidac za upalne procese, stoga ih u najvecoj mogucoj mjeri izbacite iz prehrane. Dodatno, dobro je izbaciti odredene namirnice koje imaju ukrižano djelovanje s alergenima iz okoline.

S tim u vezi, u periodu od travnja do svibnja, odnosno u razdoblju maksimalnog cvjetanja stabala, dobro je iz prehrane izbaciti celer, mrkvu, jabuke, krumpir, kruške, orašaste plodove, anis, koriander, kumin, peršin, koromac.

Prema dr. Pescatoresu, dodatni unos odredenih vitamina i minerala takoder može biti od koristi, te upucuje na unos vitamina D, vitamina C, vitamina A, vitamina B12, vitamina B5 te magnezija.


Podijeli: Facebook Twiter