Prehranom protiv celavosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najbitnije je da u organizam unesete sve potrebne minerale, vitamine, posebno folnu kiselinu, aminokiseline i enzime potrebne za rast jer manjak bilo kojeg može izazvati celavost (alopeciju).

Vitamin B je neophodan za rast kose, i to muškarcima cak duplo više nego ženama. Vitamin B nalazi se u pivskom kvascu, suncokretovim sjemenkama i pšenicnim klicama, koje ne samo da su bogate vitaminom B, nego sadrže i bjelancevine koje takoder daju važan doprinos zdravlju kose. Suncokretove sjemenke sadrže cak vecu kolicinu bjelancevina od mesa.

Silicij ima važnu ulogu za dlake, i to ne samo ljudske, nego i životinjske. Hranu bogatu silicijem možete pronaci konzumiranjem krastavca, zobi, sirove pšenicne klice, sjemenki sezama.

Biljna ulja poput sojinog ili suncokretovog važna su za zdravlje kose i kože vlasišta zbog esencijalnih masnih kiselina koje sadrže i hrane lojne žlijezde. Konzumirajte dvije jušne žlicice ulja dnevno, jednu od pšenicnih klica, koje je bogato vitaminom E i potice rast kose, a drugu od biljnog ulja.

Sok od mrkve idealan je za probleme s opadanjem kose. Jedite što više sirova povrca, kuhanje i pecenje uništava njihove enzime.

Trebalo bi izbjegavati kavu s kofeinom, cigarete, svinjetinu, bijelo brašno i sve proizvode na bazi bijelog brašna, industrijski proizvedenu hranu i pica (konzervirano voce i povrce, pica sa šecerom i ugljicnim dioksidom).


Podijeli: Facebook Twiter