Prehranom pobijedite proljetni umor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Simptome tzv. proljetnog umora poput glavobolje, umora, pospanosti, promjena raspoloženja ili pada koncentracije bitno je razlikovati od kronicnih smetnji i poremecaja poput hipoglikemije ili kandidijaze.

Prehrana je samo jedan od koraka intervencije, a pozitivno ce djelovati i svakodnevni boravak na suncu (možemo ga nazvati prirodnim antidepresivom koji djeluje i na biosintezu životno važnog vitamina D), kretanje, popodnevni odmor, tuširanje naizmjenicno toplom i hladnom vodom te uspostavljanje dnevnog bioritma (odlazak na pocinak i budenje te redovni obroci svaki dan u isto vrijeme).

Organizmu ce u proljece posebno dobro doci kratkotrajni post ili dobro osmišljen program detoksikacije, koji ukljucuje dovoljno svježeg voca i povrca i tekucine u obliku vode, bistrih juha i svježe iscijedenih sokova te dodataka prehrani koji služe izlucivanju skupljenih toksina iz organizma.

Pomoc mogu pružiti i biljne mješavine za cišcenje jetre i bubrega, poput maslacka ili korijena cicka i sljeza.

Preporucljivo je jesti hranu niskog glikemijskog indeksa da bi se sprijecila nagla hipoglikemija i umor koji je prati. Poželjno je izbaciti bijeli kruh, tjesteninu i proizvode od bijelog pšenicnog brašna, a zamijeniti ih integralnim, cjelovitim žitaricama, koje zbog sadržaja prehrambenih vlakana sporije otpuštaju šecer u krv.

Posebno dobar ucinak na organizam imat ce šparoge, gorko zeleno povrce, articoke, jagode, avokado, te namirnice bogate vitaminom C, poput agruma, raznih vocnih i povrtnih salata.


Podijeli: Facebook Twiter