Simptome tzv. proljetnog umora poput glavobolje, umora, pospanosti, promjena raspoloženja ili pada koncentracije bitno je razlikovati od kronicnih smetnji i poremecaja poput hipoglikemije ili kandidijaze.
Prehrana je samo jedan od koraka intervencije, a pozitivno ce djelovati i svakodnevni boravak na suncu (možemo ga nazvati prirodnim antidepresivom koji djeluje i na biosintezu životno važnog vitamina D), kretanje, popodnevni odmor, tuširanje naizmjenicno toplom i hladnom vodom te uspostavljanje dnevnog bioritma (odlazak na pocinak i budenje te redovni obroci svaki dan u isto vrijeme).
Organizmu ce u proljece posebno dobro doci kratkotrajni post ili dobro osmišljen program detoksikacije, koji ukljucuje dovoljno svježeg voca i povrca i tekucine u obliku vode, bistrih juha i svježe iscijedenih sokova te dodataka prehrani koji služe izlucivanju skupljenih toksina iz organizma.
Pomoc mogu pružiti i biljne mješavine za cišcenje jetre i bubrega, poput maslacka ili korijena cicka i sljeza.
Preporucljivo je jesti hranu niskog glikemijskog indeksa da bi se sprijecila nagla hipoglikemija i umor koji je prati. Poželjno je izbaciti bijeli kruh, tjesteninu i proizvode od bijelog pšenicnog brašna, a zamijeniti ih integralnim, cjelovitim žitaricama, koje zbog sadržaja prehrambenih vlakana sporije otpuštaju šecer u krv.
Posebno dobar ucinak na organizam imat ce šparoge, gorko zeleno povrce, articoke, jagode, avokado, te namirnice bogate vitaminom C, poput agruma, raznih vocnih i povrtnih salata.