Prehrana ribom u trudnoći, manje hiperaktivnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rizik od pojave poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) kasnije u životu mogao bi biti povezan s time koliko je majka tijekom trudnoće konzumirala ribe, pokazalo je američko istraživanje.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine utvrđeno je da konzumiranje najmanje dva obroka ribe tjedno povezano s 60 posto manjim rizikom razvoja simptoma poput onih kod ADHD-a.

Znanstvenici upozoravaju da je utvrđeno i da je povišena razina žive, koje ima u nekim vrstama ribe, povezana s povećanim rizikom razvoja simptoma poput hiperaktivnosti, impulzivnosti i pomanjkanja koncentracije.

"Važna je poruka da treba jesti ribu", kazao je voditelj istraživanja Sharon Sagiv s bostonske škole javnog zdravlja koji dodaje da samo treba izbjegavati ribu koja sadrži veće količine žive poput tune ili sabljarke.

Istraživanje je provedeno tako da je u uzorcima kose uzetih od majki u vrijeme poroda izmjerena razina žive te su prikupljeni podaci o prehrani u trudnoći i oni su potom uspoređeni s učestalošću pojave simptoma poput onih u ADHD-u kad su djeca imala osam godina. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter