Prehrana kao ključ zdravlja

Promocija zdrave prehrane u OŠ Šijana (M. ANGELINI)
Promocija zdrave prehrane u OŠ Šijana (M. ANGELINI)

U Osnovnoj školi Šijani danas je održana 2. Promocija pravilne prehrane u osnovnim školama, projekt koji se već drugu godinu zaredom provodi u suradnji Grada Pule i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Kao što mu i samo ime govori, cilj projekta je uvođenje zdravih marendi u sve pulske osnovne škole kako bi djeca odmalena usvajala zdrave prehrambene navike.

Današnji jelovnik su kao i prošle godine, pripremili kuhari 11 pulskih škola, a kušali su ih sami učenici. Na stolu se tako našlo puno zdravih namirnica, od ribe do raznog voća i povrća, salati, namaza od tune koje su djeca i okupljeni rado kušali, svi se slažući da je zdrava prehrana jedan od ključa zdravlja.

Kratki uvod i riječi zahvale za sve koji sudjelovali u projektu izrazila ravnateljica OŠ Šijane Alma Tomljanović, istaknuvši da škola nastavlja s promoviranjem zdravih navika kod djece. Prezentaciji su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Beci, pročelnica UO za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, voditeljica programa Olga Dabović Rac te predstavnici gradova i pulskih osnovnih škola Grada Pule.

- Od 2009. godine intenzivno ulažemo u školske kuhinje, i dosad smo uložili 2,8 milijuna kuna, rekla je među ostalim Puh Belci, dodavši da će i dalje voditi računa o zdravlju pulskih školaraca. Ravnatelj Zavoda Aleksandar Stojanović je pak istaknuo da su tijekom ove godine, u suradnji s Gradom Pulom održali niz radionica djece predškolske dobi, a tako će biti i slijedeće.

Izrazio je zadovoljstvo što su pulski primjer počeli slijediti i ostali istarski gradovi poput Umaga i Labina. Tijekom prezentacije održan je i prigodan program učenika škole domaćina, ali i niz projekata koje će se raditi ili su napravljeni. Jedan od njih je i "Čarolija zdrave prehrane" kojemu je cilj uvesti zdrave namirnice u svakodnevnu prehranu učenika, a ujedno je, uz rad na projektu, razvijen i osjećaj kreativnosti kod djece.

Također, tijekom prezentacije predstavljeni su i projekti koji se tiču zdrave prehrane ostalih škola pa su se sa svojim radovima i aktivnostima predstavila Škola za odgoj i obrazovanje, OŠ Monte Zaro, Stoja i Tone Peruško. Svi su "kušači", barem oni koje smo pitali, bili oduševljeni menijem, kazavši nam vole jesti zdravo jer je zdravlje bitno, a kuhari su pak, kazali da više uživaju kuhajući zdravu prehranu, nego kao prije, posluživajući pizzu i hrenovke. (N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter