Prehladu uzrokuje 200 razlicitih virusa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda je vecina znanstvenika još u nedavnoj prošlosti vjerovala da se prehlada prenosi iskljucivo kapljicnom infekcijom, to jest kapljicama punim virusa koje se prenose zrakom tijekom kašljanja i kihanja, danas je poznato da i fizicki kontakt (na primjer, diranje nosa ili ociju nakon rukovanja s inficiranom, prehladenom osobom) igra važnu ulogu za prijenos virusa prehlade.
U jednom pokusu na Medicinskom fakultetu Sveucilišta Virginia (SAD), inficirano je šest studenata dobrovoljaca s rinovirusom, najcešcim uzrokom prehlade. Nekoliko dana kasnije, kad su kašljali i kihali, ispitivaci su doveli još 37 ljudi i podijelili ih u tri grupe. Clanovi prve grupe proveli su tri dana i noci u istoj prostoriji gdje je bio i jedan od inficiranih studenata, ali bili su odvojeni i nisu se mogli dodirivati. Clanovi druge grupe sjedili su za stolom dok im je inficirani dobrovoljac govorio, kašljao i pjevao. Clanovi trece grupe držali su ruke inficiranog studenta deset sekundi, a nakon toga dodirivali su vlastiti nos ili oci.
Rezultat? Od 15 osoba koji su dirali oboljelog studenta, 11 ih se inficiralo, samo jedan od onih koji su sjedili za stolom i nijedan od onih koji su zajedno proveli tri dana i noci. Prehlada ne izgleda kao ozbiljno oboljenje, ali ipak svake godine diljem svijeta uzrokuje gubitak milijuna radnih dana, što nije mala financijska šteta. Ucenici izgube na milijune školskih dana godišnje.
Postoji barem 200 razlicitih vrsta virusa koji uzrokuju slicne simptome. To je i razlog što organizam nije u mogucnosti razviti imunitet prema svim virusima i što se, za sada, ne može proizvesti djelotvorno cjepivo.
Uobicajeni simptomi prehlade, curenje iz nosa, kašalj i osjecaj grebanja u ždrijelu mogu biti olakšani nesteroidnim protuupalnim lijekovima, kao što su ibuprofen i antihistamini. Svako od tih sredstava može se naci u nekim proizvodima koji se mogu nabaviti u ljekarnama bez recepta. Žene obolijevaju od prehlade cešce od muškaraca, vjerojatno zbog bližeg kontakta s djecom. Psihicki stresovi i menstrualni ciklusi mogu utjecati na osjetljivost covjeka na prehladu. Valja držati na umu da izlaganje zimskom vremenu ili propuhu ne uzrokuje prehladu. Covjek može u sebi nositi virus prehlade i ne imati simptome, ali ipak može biti zarazan.


Podijeli: Facebook Twiter