Pregovori samo uz zaštitu slovenskih nacionalnih interesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Komentirajuci nastavak pregovora Hrvatske i Slovenije uz prisustvo europskog predsjednickog tria, Ceške, Švedske i Francuske u ponedjeljak, 15. u Luksemburgu, na margini zasjedanja europskih ministara vanjskih poslova te europovjerenika Ollija Rehna i ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Gordana Jandrokovica i Samuela Žbogara, Ivo Vajgl, predsjednik vanjskopolitickog Odbora slovenskog parlamenta ekskluzivno za Glas Istre je najavio s kojim ce stavovima Slovenija izaci pred europski komisiju.
Zalažuci se prije svega za toliko potreban kosenzus i nastavak zastalih kontakata izmedu vlada dviju država, pri cemu drži da je baš Hrvatskoj od vitalne važnosti hitan nastavak pregovora, Vajgl ponavlja da ce do njih doci samo ako se promijene okolnosti o potpunoj zaštiti slovenskih nacionalnih interesa koji su navedeni kao amandmani na Rehnov prijedlog. Pritom se odbija bilo kakvo objašnjenje koje tvrdi da je rijec o konacnom prijedlogu, a još manje o obmani kako se radio o rješenju "uzmi ili ostavi". Takoder se ocekuje dogovor uoci rješavanja granicnog spora na nacin da time bude riješeno pitanje granice na moru prije ulaska Hrvatske u EU.
- To znaci da bi novi Rehnov prijedlog za nastavak arbitraže trebao biti prihvatljiv za obje strane i da obavezno implementira naše amandmane. Suštinsko je pitanje princip pravicnosti na kopnu i na moru i da za to vlada isti princip u odlucivanju. Pitanje svih pitanja je pravo izlaska Slovenije na otvoreno more, a uz uvažavanje principa pravicnosti, kao nacela medunarodnog prava koje može uzeti u obzir i neke druge i drugacije elemente, od povijesnih iskustava i drugih specificnosti do samog ritma života uz granicu, mislim da smo nakon svih proteklih izbora i smirivanja politickih tenzija danas u mogucnosti jasno poruciti: hocemo to ali ne na štetu Hrvatske.
Dakle, ocekuju nas razgovori, možda i s novim ljudima i komisijama u kojima nece biti ni pobjednika ni poraženog. Možda bi opet trebalo poceti od onoga što su svojevremeno parafirali Racan-Drnovšek, istice Ivo Vajgl s kojim smo razgovarali za naš list u povodu predstojecih državnih praznika, medu koje spada i zajednicki Dan državnosti, 25. lipnja.


Podijeli: Facebook Twiter