Pregovori s Mostom: SDP ne želi promatrače TIH-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SDP ne namjerava dopustiti udruzi Transparency International Hrvatska (TIH) da promatra pregovore njihove koalicije Hrvatska raste s Mostom, osim ako se sastanci u potpunosti otvore za javnost.

Hini je u toj stranci u ponedjeljak rečeno kako je SDP na samom početku pregovora predložio da se pregovara pred očima javnosti te kako odbija zahtjev TIH-a sve dok novinari ne budu nazočili pregovorima. 

Zahtjev TIH-a odbio je i HDZ, čiji je Goran Marić nakon pregovora s Mostom o financijskom i monetarnom sustavu kazao kako bi, ako bi se TIH-ove promatrače pustilo na pregovore, isto zatražile i druge udruge. "Kad osvoje mandat na izborima, onda ćemo pregovarati s njima", poručio je Marić.

Predsjednica TIH-a Davorka Budimir potvrdila je u ponedjeljak novinarima da je TIH dobio dopuštenje Mosta da promatra njihove pregovore s dvjema velikim koalicijama, no nije objasnila što će udruga zapravo učiniti s informacijama sa sastanaka kojima će nazočiti.

Budimir je izvijestila da je TIH još prije tjedan dana, kada je postalo jasno da pregovori neće biti otvoreni za javnost, Mostu i koalicijama okupljenima oko HDZ-a i SDP-a uputio zahtjev da na sastancima o formiranju nove vlade nazoče i njihovi pregovarači.

"Smatramo osobito važnim da taj postupak ne bude obavijen velom tajne", kazala je Budimir, a na pitanje kako TIH namjerava obavještavati javnost o pregovorima, odnosno hoće li objavljivati zapisnike s pregovora, odgovorila je kako bi se TIH ponašao kao promatrač. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter