Pregovori pod velom tajne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Popuštanje Europskoj uniji oko nulte stope PDV-a, odnosno odustajanje od zahtjeva za prijelaznim razdobljima, prošlo je bez ikakve reakcije sindikata. Oni bi, po naravi stvari, u procesu pristupnih pregovora trebali biti zainteresirani upravo za teme poput nulte stope, jer ce to izravno utjecati na standard gradana nakon pristupanja Uniji.

No, sindikati su, tvrde, tek iz medija doznali da domaci pregovaraci odustaju od zahtjeva za prijelaznim razdobljima. I kad je u pitanju porezna politika, ali i ostale teme pregovarackog procesa s EU-om, sindikatima su glavni izvor informacija upravo mediji, unatoc tome što u Nacionalnom odboru - koji prati pregovore i upoznat je sa svim pregovarackim dokumentima - sjedi i predstavnica sindikata, predsjednica SSSH-a Ana Kneževic.

- O cemu se razgovara na Nacionalnom odboru doznajemo vrlo, vrlo rijetko, a tako dobivamo i materijale. Da ce tema prošlotjedne sjednice biti porezna politika i nulta stopa PDV-a niti smo znali, niti znamo kako je tekla rasprava, niti su sindikati medusobno o tome razgovarali, rekao nam je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS). Dodao je da je u sadašnjoj situaciji iznenadujuce da se odustalo od prijelaznih razdoblja u podrucju porezne politike te mu se cini da je Vladi bitno što prije zatvoriti pregovore, bez obzira kakve ce biti posljedice na život u Hrvatskoj.

Pregovori su obavijeni velom tajne, «kao da pregovaramo za nekog drugog, a ne za gradane ove zemlje», naglašava Sever koji je, kao i ostali predstavnici sindikata, nezadovoljan cinjenicom što ih njihova predstavnica ne informira redovito o zbivanjima u pristupnim pregovorima.

- Na medusindikalnim sastancima trebali bismo raspravljati upravo o svim bitnim pitanjima približavanja EU-u, umjesto da se bavimo nebitnim stvarima, nezadovoljan je i Ozren Matijaševic, predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS). Matijaševic dio krivice ipak pripisuje svim sindikatima jer, smatra, ne inzistiraju dovoljno na tome da dobiju potrebne informacije.

Kneževic pak odbija kritike i tvrdi da njezina središnjica redovito izvještava ostale sindikate o onome što se dogada u pregovorima, i to na sastancima sindikalne koordinacije. Što se tice informacija o prošlotjednom sastanku Nacionalnog odbora, na kojem se odlucivalo o nultnoj stopi, Kneževic istice da na toj sjednici nije sudjelovala jer je poziv došao u posljednji cas pa je u to vrijeme imala vec dogovorenu obvezu.


Podijeli: Facebook Twiter