Pregovori o vraćanju dežurstava u bolnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Ministarstvu zdravlja počeli su danas kolektivni pregovori s dva reprezentativna sindikata zdravstva o vraćanju 24-satnih dežurstava u bolnice i na odjele gdje je smjenski rad izazvao povećanje listi čekanja, no pregovorima se nije odazvao Hrvatski liječnički sindikat (HLS), koji poručuje da su predložena rješenja protuzakonita.

Prijedlog Ministarstva je da se važećem kolektivnom ugovoru, usklađenim s propisima EU-a, do daljnjega pretpostavi Zakon o zaštiti prava pacijenata. Naime, postojeće zakonske okolnosti, u kojima se liječnicima de facto ograničava broj radnih sati, zbog nedostatka liječnika onemogućile su i ugrozile održavanje postojeće razine kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite, ističe se u obrazloženju prijedloga Ministarstva za izmjenama kolektivnog ugovora.

Ministarstvo ističe da se na ponovno uvođenje dežurstava odlučilo na prijedlog Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore, sva četiri medicinska fakulteta i Akademije medicinskih znanosti. Naknade za dežurstva bile bi onakve kakve su se isplaćivale prije stupanja na snagu trenutno važećeg kolektivnog ugovora - 9 posto veće za dežurstva radnim danom, 13,5 posto vikendom i 18 posto blagdanom.

Riječ je o bolnicama i odjelima gdje nedostaje kirurga i anesteziologa - četvrtini kliničkih bolnica, te između jedne četvrtine i polovine općih i županijskih bolnica, a slično je i s KBC-ima, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić nakon današnje runde pregovora.

Tamo gdje smjenski rad funkcionira bit će ostavljen, kao što su to bolnice u Lovranu, Puli i na Srebrnjaku u Zagrebu. Ali tamo gdje su uska grla, podržavamo liječničke udruge i fakultete, rekao je ministar.

Očekuje i da će procedura za izmjenu KU o vraćanju dežurstava, uključujući naknadu u paušalu, biti gotova u roku 15 dana jer postoji dobra volja obaju sindikata - Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara. To se, ističe Ostojić, odnosi ne samo na liječnike, već i na sestre instrumentarke, anesteziološke tehničare i inženjere medicinske radiologije.

Na upit o nedolasku predsjednika HLS-a Ivice Babića, Ostojić je istaknuo da je i HLS dobio poziv i dopis liječničkih udruga, pa mu je žao što se nisu odazvali na pregovore. Predsjednik HLS-a Ivica Babić poručio je s konferencije za novinare, održane nakon pregovora u Ministarstvu, da im je sudjelovanje na pregovorima bilo uvjetovano potpisivanjem kolektivnog ugovora, koji liječnici nisu i neće potpisati. Također tvrdi da je ponuđeno rješenje protuzakonito jer dežurstvo koje se plaća kao paušal u Hrvatskoj, kao članici Europske unije, više ne može postojati. Zanemareno je i pitanje pripravnosti, ističe Babić. Po njemu, jedino rješenje je ništetni kolektivni ugovor koji je bio sukladan zakonu i bio u interesu radnika, a čija bi primjena, po izračunu HUP-a, stajala sustav dodatnih 70 milijuna kuna. Dva sindikata koja su pristupila kolektivnom pregovaranju ocijenio je nekompetentnima da zastupaju interese liječnika, a upitan za dopis liječničkog zbora i komore, rekao je kako je HLS jedini mjerodavan zastupati interese struke u kolektivnom pregovaranju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter