Pregovori o talijanskom domu umirovljenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradnja doma umirovljenika u Puli za pripadnike talijanske nacionalne zajednice sve je izglednija. Definitivna odluka ocekuje se krajem ovog mjeseca.

Furio Radin, predsjednik Talijanske unije, kaže da sada o talijanskoj vladi ovisi hoce li podržati taj projekt, nakon što su ga dosad podržali Grad Pula i Istarska županija, a inicirala ga je Talijanska unija.

- Trenutno smo, dakle, u pregovorima s financijerima, talijanskom vladom, da bismo jedan dio novca koji imamo i koji smo u Talijanskoj uniji uštedjeli ovih godina iskoristili za izgradnju doma za starije osobe. Naravno, radi se o ustanovi gdje bi službeni jezik bio talijanski, odnosno funkcionirao bi poput škola na talijanskom jeziku: zvao bi se Dom za starije osobe na talijanskom jeziku, ali bi bio otvoren i dostupan svima, baš kao i škole, kaže nam Radin.

- Starija populacija je inace sve brojnija, kako u Puli tako i u Istri, a u talijanskoj nacionalnoj zajednici je još i starija. Segment starijih ljudi postaje tako, s jedne strane, pitanje s kojim se moramo ozbiljno pozabaviti, a s druge strane i vrlo interesantna stvar jer je danas starija dob sve kreativnija i u toj se dobi javljaju novi interesi. U suvremenom društvu to je dob koja još uvijek daje i ima puno mogucnosti, a nije, kao što se kod nas misli, jednom nogom u grobu i ništa od njih, govori dalje Radin.

Radin kaže da bi lokacija za taj dom bila pored buduce nove bolnice, gdje Istarska županija planira graditi još jedan svoj dom umirovljenika.


Podijeli: Facebook Twiter