Pregovori o Gazi nastavit će se sredinom studenoga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik palestinskog izaslanstva rekao je da će se izravni pregovori s Izraelcima o učvršćenju prekida vatre u pojasu Gaze nastaviti sredinom studenoga, a ne u ponedjeljak jer izaslanstvo ne može doputovati u Kairo pošto je Egipat zatvorio granični prijelaz Rafah.

Pregovori trebaju učvrstiti prekid vatre koji je stupio na snagu prije dva mjeseca u palestinskoj enklavi nakon 50-dnevnog sukoba s 2200 ubijenih Palestinaca, uglavnom civila i 70 ubijenih izraelskih vojnika. "Pregovori se odgađaju za sredinu studenoga", rekao je Azam al-Ahmad iz pokreta Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa. Palestinci ne mogu doputovati u Kairo jer je Egipat zatvorio Rafah, svoj jedini granični prijelaz prema Gazi.

Prijelaz je zatvoren u sklopu uvođenja tromjesečnog izvanrednog stanja na sjeveru Sinajskog poluotoka nakon što je naoružana skupina, a pretpostavlja se da su džihadisti, u petak ubila 30 egipatskih vojnika. Izrael je 26. kolovoza zaključio prekid vatre s palestinskim izaslanstvom, ali dvije strane tek trebaju pregovarati o nizu teških pitanja, među kojima su otvaranje luke i zračne luke što su zahtjevi Palestinaca koje Izrael odlučno odbija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter