Pregovori: Most želi unutarnje poslove, pravosuđe, SOA-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak započinju pregovori predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i šefa Mosta Bože Petrova o preciznoj podjeli resora u zajedničkoj Vladi, a oni sigurno neće biti lagani. Naročito zato što Most želi za sebe čitav represivni aparat, ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa kao i SOA-u. Odlučno će na tome inzistirati tim više što je Zoran Milanović u vrijeme pregovora s Mostom prepustio toj stranci i resor pravosuđa kao i unutarnje poslove, premda ne bez prethodnog otpora.

- Znamo kakve su se ranije stvari događale i zato Most traži potpunu kontrolu nad represivnim aparatom. On mora isključivo služiti u svrhu nacionalne sigurnosti, za suzbijanje korupcije i obračun s kriminalom, a ne za političke borbe, kao što je nekad bilo, poručuju iz Mosta prije sastanka Karamarka i Petrova.

Za Karamarka i glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, koji su pretežni dio svojih karijera proveli u policiji i obavještajnoj zajednici, sigurno će biti teško predati koalicijskim partnerima kompletan taj osjetljivi sektor. Ali, da bi barem malo ublažili ocjene da Most zapravo nikad nije ozbiljno razmišljao o koaliciji sa SDP-ovim blokom, mostovci će vjerojatno biti tvrdi pregovarači i neće htjeti ići puno ispod onog što su dogovorili s Milanovićem. Karamarko je jučer priznao da je spreman na takav razvoj događaja.

– Da će sve biti bez problema – neće. Kad ljudi razgovaraju i pokušavaju naći rješenja, uvijek ima različitih mišljenja. Bitno je da Vlada bude stručna. Sigurno da najbliži suradnici gospodina Oreškovića koji će se baviti financijama, gospodarstvom ili poduzetništvom, moraju biti njegov izbor. Mi ćemo mu predlagati kvalitetne ljude, ali mislim da je pošteno da oko tog dijela njegova bude zadnja, rekao je Karamarko. 

Oko toga tko će biti ministar pravosuđa ili prometa, zadnju će riječ imati Karamarko i Petrov, zahvaljujući kojima je Orešković i došao u poziciju da bude mandatar. Pritom predsjednik HDZ-a nije, poput Petrova, opterećen definicijom njihovog odnosa.

– To je suradnja, ali nemojmo patiti od termina. Bitno je da taj naš dualni sastav bude funkcionalan i efikasan. Nije bitno kako ćemo se zvati, bitno je da budemo efikasni, da dobro surađujemo i da nešto napravimo, kazao je Karamarko.

On je vrlo neodređeno govorio o reformi javne uprave, koju nova parlamentarna većina dosta glasno najavljuje.

– Sigurno da tu ima puno zahvata, no bitno je da ta reforma bude postupna i da eventualno smanjenje broja zaposlenih mora biti usklađeno s rastom u gospodarstvu. Ne smije biti potresa. U svakom slučaju reforme će biti provedene i zato ova Vlada i jeste reformska, rekao je Karamarko. (D. CIGLENEČKI, Z. DUKA)


Podijeli: Facebook Twiter