Pregovori Izraela i Sirije na Brijunima?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska bi mogla postati domacin izravnih pregovora Izraela i Sirije na najvišoj razini uspije li priprema za pregovore tih zemalja o dugogodišnjem problemu Golanske visoravni u kojoj upravo sudjeluje bivši predsjednik Republike Stjepan Mesic.

Iz Mesiceva su ureda priopcili da je izraelski predsjednik Shimon Peres jucer primio Stjepana Mesica.

- Bivši predsjednik izvijestio je predsjednika Peresa o razgovoru što ga je nedavno vodio u Damasku sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom (na slici s Mesicem). Predsjednik Peres je pozitivno reagirao na mogucnost izravnih, otvorenih razgovora sa sirijskim predsjednikom. Mjesto takvoga moguceg sastanka tek bi trebalo odrediti, a najvjerojatnije bi bio održan u nekoj trecoj zemlji, pri cemu ne treba iskljuciti mogucnost ni da to bude u Hrvatskoj, stoji u priopcenju ureda bivšeg predsjednika Mesica.

To nije prvi Mesicev pokušaj da pomogne rješavanju jednoga od problema na Bliskome istoku, pri cemu u njegovu uredu naglašavaju da nije rijec o pokušaju diplomatskoga posredovanja izmedu Izraela i Sirije. Mesic je, objašnjavaju, izraelskome predsjedniku naprosto prenio poruke sirijskog predsjednika.

Mesic je mogucnost da bi se pregovori mogli održati u Hrvatskoj Peresu spomenuo dok je još bio predsjednik države. Izraelski je predsjednik, doznali smo iz obaviještenih izvora, reagirao vrlo pozitivno. - Brijuni su prekrasno mjesto. Tko ne bi onamo došao, kazao je Mesicu Peres. (B. PAVELIC)


Podijeli: Facebook Twiter