Pregovori gotovi u jesen 2010.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok je izvješce Europske komisije o napretku Hrvatske, u kojem se upozorava na problem korupcije i nužnost reforme pravosuda, za premijerku Jadranku Kosor, kako je istaknula na jucerašnjoj sjednici Vlade, dobrodošao putokaz kamo Hrvatska treba ici, voditelj jedinice za Hrvatsku u Opcoj upravi za proširenje Europske komisije Dirk Lange je istodobno na sjednici triju saborskih odbora upozorio da bi još jedno negativno izvješce o suradnji Hrvatske s Haškim sudom moglo ugroziti završetak pregovora Hrvatske s EU-om iduce godine. Porucio je i da preostaje još mnogo posla na "procesurianju korupcije na visokim razinama".

- Dodatne napore i snage treba uložiti u borbu protiv korupcije i poslove vezane uz pravosude, kazala je Kosor na pocetku sjednice Vlade. Uvjerena je da je najnovije izvješce i posljednje takvo za Hrvatsku jer ce pretpristupni pregovori biti završeni sljedece godine u ovo doba. Hrvatska je na pocetku kraja jednog važnog posla, uvjerena je premijerka, a dokaz za to vidi u cinjenici da je Komisija u strategiji proširenja predložila Vijecu EU-a da uspostavi ad hoc tehnicku skupinu za izradu nacrta Pristupnog sporazuma, kao i da se pocne s pripremom financijskog paketa.

Vlada je u ovoj godini u proceduru uputila 70 od 86 planiranih zakona koji se uskladuju s regulativom EU-a, a od 2005. predložena je izmjena 214 zakona.

- Svom snagom i punim jedrima naprijed, osokolila je svoj tim Kosor.

Dirk Lange je, medutim, upozorio jucer da bi završetak pregovora tijekom 2010. godine mogao biti doveden u pitanje.

- Ako Brammertz ustvrdi da Hrvatska ne suraduje dovoljno u pogledu dokumenata koje traži, imat cete problem, porucio je jucer Lange, koji je sudjelovao na zajednickoj sjednici saborskih Odbora za vanjsku politiku, Odbora za europske integracije i Nacionalnog odbora za pracenje pregovora. Lange je dodao da, ako izvješce glavnog tužitelja bude negativno, vidi "stvaran problem za zatvaranje pregovora u poglavlju Pravosude i temeljna ljudska prava". Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubovic, koji je i postavio pitanje o utjecaju tzv. topnickih dnevnika na pregovore s EU-om, kazao je da Hrvatska te dnevnike "nema i ne može do njih doci".


Podijeli: Facebook Twiter