Pregovori EU-a i Turske praktički blokirani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pregovori između Europske unije i Turske "praktično su blokirani", rekao je u srijedu predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, pozivajući ipak na nastavak intenzivnih kontakata s Ankarom.

"Moj je zaključak da su pregovori (s Turskom) o proširenju gotovo blokirani" zbog spora oko Cipra, jedne od 27 članica Unije, rekao je Van Rompuy na sastanku s veleposlanicima EU-a okupljenim u Bruxellesu.

Turska ne priznaje Republiku Cipar, te od 1. srpnja bojkotira sve sastanke na visokoj razini s predsjedništvom EU-a koje u ovoj polovici godine obnaša Cipar. To se uvelike odražava na pristupne pregovore koje je Ankara započela 2005.

Van Rompuy je ipak pozvao da se zadrže strukturirani i intenzivni odnosi s Turskom, kamo namjerava otputovati početkom sljedeće godine.

Predsjednik Europskog vijeća također je kazao da se nastavljaju napori prema daljnjem proširenju EU-a, unatoč osjećaju umora koji prevladava među većim dijelom europske javnosti. "Proširenje se nastavlja" posebno na zapadnom Balkanu, kazao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter