Pregovaranje o nematerijalnoj kulturi

Korejski etnografski muzej u Seoulu
Korejski etnografski muzej u Seoulu

"Muzeji i nematerijalna kulturna baština" bila je tema međunarodne konferencije održane u Seoulu u Južnoj Koreji, u kojoj je na poziv organizatora svojim izlaganjem sudjelovala i ravnateljica pazinskog Etnografskog muzeja Istre Lidija Nikočević.

Organizator konferencije bio je Korejski etnografski muzej u Seoulu, a u dvodnevnom radu skupa izlaganja su održali muzejski stručnjaci iz Koreje, SAD, Indije, Kine, Velike Britanije, Namibije, Meksika i Hrvatske.

"Međunarodni dijalog o ovoj temi nadahnuo je i mnoge aktivnosti našeg muzeja u Istri", komentira Lidija Nikočević nakon povratka iz Seoula. Njeno je izlaganje bilo naslovljeno "Pregovaranje o nematerijalnoj kulturi", a sadržavalo je pregled iskustava iz prakse Etnografskog muzeja Istre posljednjih godina, tijekom kojih je ova ustanova širom otvorila vrata zajednici i novim vrstama programa, primjerice radionicama o tradicijskim umijećima u koje se uključuje ne samo lokalno stanovništvo nego čak i turisti, pogotovo oni koji odsjedaju u istarskim agroturizmima.

Time posjetitelji muzeja ne ostaju puki promatrači, već postaju sudionici u otkrivanju i stvaranju nematerijalne kulture. Daljnji iskorak prema suradnji sa zajednicom je osnivanje Centra za nematerijalnu kulturu Istre (CENKI) u Pićnu, koji osim kao istraživački i dokumentacijski centar njeguje i edukacijske i popularizatorske aktivnosti vezane uz nematerijalnu baštinu. (D. ŠIŠOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter