Pregovarači se ne slažu oko taktike prema MOL-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najava mađarskog MOL-a da će pokrenuti arbitražni postupak protiv Hrvatske pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICTIS) u Washingtonu zbog kršenja "određenih obveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj", rezultirala je trenutnom reakcijom s hrvatske strane na način da su iz Vlade stizale neslužbene informacije kako će na MOL-ov potez odgovoriti protutužbom.

I dok je MOL u akciju krenuo zbog neispunjavanja ugovora o plinskom biznisu po kojem je Hrvatska od Ine trebala preuzeti tvrtku za trgovinu plinom, Vlada bi navodno arbitražu zatražila jer MOL ne ispunjava obveze iz dioničarskog ugovora o modernizaciji rafinerija i investiranju u istraživanje i razvoj.

Službeno se u Vladi ne može doznati hoće li biti kakve tužbe ili arbitražnog zahtjeva protiv MOL-a, a kako neslužbeno doznajemo ni u Vladinom timu zaduženom za pregovore s MOL-om ne postoji jedinstven stav o tome treba li Hrvatska odgovoriti istim oružjem na MOL-ovo pokretanje arbitražnog postupka.

Iako pregovarači, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović službeno nisu komentirali najavu MOL-a, doznajemo da je Vrdoljak skloniji tomu da Vlada na MOL-ov potez odgovori istim oružjem i pokrene arbitražu.

Pejnović je, tvrde naši izvori, pak zagovornik toga da se postupanje Hrvatske ne svodi na to da se uvijek promptno reagira na MOL-ove poteze koji su često pokrenuti kao sredstvo pritiska u pregovorima.

"Takvu će odluku u konačnici donijeti Vlada, a ne njih dvojica. No, od trenutka kad je MOL najavio mogućnost prodaje svog udjela u Ini Vrdoljak je pokazao da je skloniji radikalnijim potezima, pa je već prvu večer govorio o mogućnosti da Hrvatska otkupi te dionice, iako je sam premijer Zoran Milanović kazao da za taj avanturizam država nema novca", kaže naš sugovornik koji je u dnevnom kontaktu s obojicom pregovarača. Dodaje i da je logično da Vrdoljak na određeni način diktira tempo jer je on šef pregovaračkog tima, a nije loše ni da Mađari konačno s druge strane imaju nekoga će malo žešće reagirati.

Ipak, dodaje i to da se u pokretanju kontraarbitraže ipak mora biti razuman jer je pitanje može li njome Hrvatska dobiti išta osim troškova.

"Treba dobro razmisliti o tome imamo li mi jednako jake argumente kao MOL, koji se u kad je u pitanju primjerice odšteta za plinski biznis može pozvati na ugovor koji je Hrvatska prekršila, dok će nama trebati puno više da dokažemo da MOL namjerno nije poštovao dogovore oko investicija, upozorava naš sugovornik. Ističe i da je važno da Hrvatska MOL-u ne prijeti praznim puškama jer joj to u sadašnjoj situaciji osim "zabavljanja javnosti" neće donijeti nikakvu korist ni Vladi ni Ini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter