Pregledane snimke Sanaderovih istražnih iskaza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader dovršio s iznošenjem svoje obrane u slučaju Fimi-medija, u sudnici su danas prikazane snimke njegovih istražnih iskaza u Uskoku iz 2011. kada je nakon bijega u Austriju izručen Hrvatskoj.

Riječ je o snimkama Uskočkih ispitivanja iz 21. srpnja i 22. studenog 2011. na kojima je Sanader odbacio optužbe da je sudjelovao u izvlačenju novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi-media.

Sanader je istražiteljima ispričao kako je konsolidirao stranku nakon što ju je preuzeo 2000. i s HDZ-om potom osvojio vlast 2003. i 2007.  Kazao je da je u HDZ-u, koji je nakon njegova vodstva postao prva stranka optužena za korupciju, uspostavio jasnu strukturu.

"Vjerovao sam da svatko radi svoj posao i ja se s tim više nisam bavio", kazao je Sanader.

"Kada sam pročitao inkriminacije moram reći da sam se dobro nasmijao", ispričao je bivši premijer, ističući da su svi iskazi protiv njega "kupovanje bolje prošlosti i budućnosti".

Tvrdnje bivšega stranačkog rizničara Mladena Barišića da mu je nosio novac izvučen preko Fimi-medije nazvao je monstruoznim lažima. "Nema šanse, ja taj novac ne bih ni uzeo od njega", branio se Sanader.

Kao i u svojoj nedavnoj obrani na sudu i 2011. je govorio da je sve nekretnine kupio prije prve inkriminacije od novca zarađenog u Austriji.

U nastavku suđenja sutra bi svoju obranu trebao iznijeti drugooptuženi Barišić, koji je kao i većina optuženika ranije priznao Uskokove optužbe da je preko Fimi medije punio HDZ-ov crni fond i Sanaderu odnio 15 milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter