Pregled 2013.: Hrvatska ušla u EU

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Protekla 2013. ostat će u hrvatskoj javnosti zapamćena kao paradoksalna godina. Neki njezini datumi svečano će se zabilježiti u nacionalnoj povijesti, iako je bilo i događaja koji nisu drugo nego društvena i javna sramota.

Početkom srpnja 2013. Hrvatska je nakon desetogodišnjih pregovora postala punopravna, 28. članica Europske unije, održani su lokalni i europski izbori, referendum "za" i "protiv" braka u Ustavu, dok je glavni dojam ostavila loša ekonomija.

Gomila od 360 tisuća nezaposlenih građana, pad BDP-a, proračunski deficit, manjak investicija i loše poslovne perspektive opterećuju zemlju više od pozitivnih vibracija dobivenih ulaskom u EU, pa i sretnim prolaskom na svjetsko nogometno prvenstvo koje je naciju razveselilo više od politike.

Hrvatska boravi u razlici političkih obećanja i realnog ekonomskog propadanja, njezina EU zvjezdica slabo sjaji na ovogodišnjem novogodišnjem drvcu ispod kojeg nema zasluženih poklona za sve.

Godina 2013. bila je "povijesna", ali ta povijest teška je za pamćenje jer, kako šlager kaže, pamtimo samo sretne dane. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter