Predupisi prvašića početkom veljače

Broj prvašića lani je bio veći nego godinu dana ranije (Arhiva)
Broj prvašića lani je bio veći nego godinu dana ranije (Arhiva)

Na temelju čl. 17. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi iz Ureda državne uprave pozivaju roditelje, odnosno staratelje, s prebivalištem na području Grada Pule, Općine Barban, Medulin, Ližnjan, Marčana, Vodnjan, Fažana i Svetvičenat, da prijave djecu koja će do 1. travnja 2017. godine navršiti šest godina života radi evidencije polaznika prvog razreda osnovne škole. Iz Ureda obavještavaju roditelje i da organiziraju i preglede djece u školskoj godini 2017./2018.

Zahtjev za prijevremenim upisom

Predupisi će se obavljati 1., 2., i 3. veljače 2017. godine, od 8 do 12 sati. Predupisi se obavljaju u prostorijama osnovne škole, mjesta prebivališta, odnosno prijavljenog boravišta djeteta, a prema planu upisnih područja osnovnih škola.

Za dijete koje će do 31. prosinca 2017. godine navršiti šest godina, a nije školski obveznik, roditelj može najkasnije do 31. ožujka 2017. godine podnijeti zahtjev Uredu državne uprave u Istarskoj županiji, Službi za opću upravu i društvene djelatnosti u Puli, Splitska 14, radi uvrštavanja djeteta u popis školskih obveznika. Po izvršenom predupisu roditelju će se uputiti pismeni poziv za pregled djeteta kod nadležnog školskog liječnika.

Podsjetimo, prema prošlogodišnjim podacima Ureda državne uprave Istarske županije, u prve razrede deset pulskih osnovnih škola bilo je upisano 613 djece. Odnosilo se to na podatke iz predupisa djece koja su do 1. travnja prošle godine navršili šest godina života, a koji su lani održani od 20. do 22. siječnja.

Migracije roditelja i djece

Iako je broj prvašića svake godine više-manje isti, neki podaci i variraju zbog određenog broja djece koja, zajedno s roditeljima, sele s pulskog teritorija. Stoga se, dok ne završe upisi, neće znati točan broj djece koji će najesen krenuti u prvi razred osnovne škole, jer, unatoč odlascima, postoje i zahtjevi za prijevremenim upisima, a tu su i prošlogodišnje odgode upisa, pa bi ove godine u školske klupe moglo sjesti i više osnovca nego lani.

Već je godinama najviše roditelja zainteresirano za upis djece u Osnovnu školu Vidikovac. Lani je na predupisima u tu školu željelo čak 99 mališana, u OŠ Kaštanjer na predupisima je bilo 74 prvašića, u OŠ Šijana 71 (u područnoj školi Valtura 5), u OŠ Veruda 62, u OŠ Stoja 50, u OŠ Tone Peruška 45, u OŠ Centar 35, u OŠ Monte Zaro 32, u OŠ Giuseppima Martinuzzi 50, u OŠ Veli Vrh 68, dok je za područnu školu Štinjan bilo predbilježeno 12 djece. U te podatke nije tada bilo uključeno zaprimljenih 11 zahtjeva za prijevremeni upis i četiri zahtjeva za odgodu.

Kako bilo, lani je bilo više zahtjeva za predupisom u prvi razred nego godinu dana ranije kada je u osnovne škole bilo upisano 580 djece. Potreban broj razrednih odjela imale su sve škole, s tim da su se u OŠ Veli Vrh i OŠ Vidikovac trebali otvoriti i treći, odnosno četvrti razredni odjel. Po tri razredna odjela bila su popunjena i u OŠ Šijana i OŠ Kaštanjer, i to bez eventualnih prijevremenih upisa djece koja su imala jednaka prava upisa ili upisa djece s teškoćama u razvoju.

Zahtjev za djecu koja nisu školski obveznici

Budu li vrijedila ista pravila kao i lani, za mališane koje će napuniti šest godina kasnije, odnosno od 1. travnja do 31. prosinca, pa stoga nisu školski obveznici, roditelji mogu zahtjev za uvrštenje u popis školski obveznika predati Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Ureda u Puli. Roditelji i staratelji će na kućnu adresu dobiti poziv za postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta te za pregled u liječničkoj ustanovi s terminom pregleda kod nadležnog školskog liječnika. Taj će se postupak provoditi u razdoblju od ožujka do lipnja. Nakon pregleda će roditelji i staratelji dobiti i poziv s obavijestima o uvjetima i vremenu upisa u školu. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter