Predugo samo slušamo da će problem terana biti riješen

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Iako zvuči kao dobra vijest, najava ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da će problem istarskog terana na europskoj razini uskoro biti riješen zapravo ne donosi nikakav bitan preokret u ovom već višegodišnjem slučaju. Predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti kaže: "Ministar je isto rekao i prije godinu dana i ne vidim neke velike razlike među onim što je rekao tada i što je rekao sada".

Benvenuti ni iz Ministarstva ni iz Bruxellesa još od svibanjskog sajma Vinistra nema nikakve nove informacije o napredovanju slučaja istarskog terana. "Da će doći do skorog rješavanja ovog problema očekujemo i slušamo već duže vrijeme, rješenje nikako ne dolazi, a za nas proizvođače sve je to sporo i predugo", naglašava Benvenuti.

Predsjednik udruge istarskih vinara i vinogradara podržava rješenje da se istarski teran službeno na etiketama označava natpisom "Teran - hrvatska Istra", jer je to rješenje logično, i takva se formulacija već legalno koristi za sva druga istarska vina.

No Slovenci su kod Europske komisije opstruirali i takvo rješenje, usprkos učestalom ponavljanju istarskih vinara, ali i političara, da oni nemaju ništa protiv da slovenski vinari sa Krasa svoje vino nazivaju kako god hoće, pa makar i teran. Istarski i kraški teran jedan drugim ne smetaju, smatraju istarski vinari, a razlika u nazivu prema ovom predloženom rješenju dovoljna je da bi i potrošači znali o kojem se vinu radi. "Međutim, mi od naziva teran za naše vino od sorte teran odustati nećemo, istarski vinari od početka imaju takav stav i ne namjeravaju ga mijenjati, jer to je pravo koje istarski vinari imaju već 700 godina", također naglašava Nikola Benvenuti.

Podsjetimo, u travnju 2013. godine s polica ljubljanskog Mercatora slovenska je inspekcija uklonila nekoliko boca Armanovog i Cattunarovog terana, nakon čega je uslijedio i slovenski zahtjev Europskoj komisiji da se na području Europske unije zabrani prodavanje vina s nazivom teran iz hrvatskog dijela Istre.

Razlog je to što u Sloveniji, a time i u Europskoj uniji, postoji zaštićeni naziv teran za vino koje se na slovenskom Krasu proizvodi od sorte refošk. U kasnijim je pregovorima hrvatska strana postigla jedino to da se istarskim vinarima dozvolilo rasprodavanje starih zaliha, ali od berbe 2013. i kasnije prema aktualnoj odluci Europske komisije na istarskim se vinima naziv teran više ne bi smio isticati.

Hrvatska je strana uz višestruke zahtjeve Europskoj komisiji da se prizna ime hrvatskom odnosno istarskom vinu teran priložila i bogatu povijesnu i stručnu dokumentaciju koja dokazuje višestoljetnu opstojnost terana u hrvatskom dijelu Istre, ali sve to nije bilo dovoljno da se donese odluka u korist istarskog terana, već je Komisija nekoliko puta popustila pred slovenskim protivljenjima i uskratila formalno potvrditi da istarski teran - postoji. (D.ŠIŠOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter