Preduge liste čekanja u pulskoj bolnici

Konferencija za novinare u pulskoj bolnici (A. KANCELAR)
Konferencija za novinare u pulskoj bolnici (A. KANCELAR)

Čekanja na preglede i pretrage bila je jedna od tema današnje konferencije za novinare u najvećoj istarskoj zdravstvenoj ustanovi. Upravo je nedovoljan broj kardiologa u odnosu na potrebe stanovnika problem koji se i dalje proteže.

Bolnica je odobrila tri specijalizacije za kardiologa, no do dovršetka školovanja liječnika u trajanju od najmanje pet godina još će mnoga srca preskakati.

- Više od 60 dana čeka se na ultrazvuk srca, na holter šest mjeseci, a na pregled kod kardiologa predugih osam i pol mjeseci, doznajemo od glavne sestre pulske Opće bolnice Mire Benčić.

- Najveći problem i izazov za liječnike bolnice je čekanje na kardiološki pregled, ukazuje ravnatelj bolnice dr. Lems Jerin na ovaj problem za koji moraju iznaći rješenje. Dodaje, pak, da se hitni pacijenti prime odmah.

Uzrok tolikom čekanju na holter je kvar na uređajima. Budući da su upravo nabavili nove moderne uređaje zahvaljujući kojima će se svakog dana moći obraditi deset pacijenata, očekuju da će se smanjiti čekanje za ovu pretragu na dva mjeseca.

Doznali smo i da i dalje ima problema s ultrazvukom štitnjače, na koji se čeka čak 13 mjeseci.

- Uputili smo poruku svim liječnicima da pacijente za koje smatraju da doista trebaju ultrazvuk štitnjače pošalju s cjelokupnom dokumentacijom na nuklearnu medicinu. Uvidom u dokumente liječnik će odlučiti je li potreban UZV ili je drugom obradom moguće postaviti dijagnozu i liječenje.

Da bi se povećala protočnost pacijenata, ubrzo će se ta pretraga obavljati i na radiologiji, rekao je ravnatelj te je objasnio da su liste opet rapidno narasle jer jedan od troje liječnika na nuklearnoj medicini već mjesecima nije na poslu.

Jako je puno pacijenata koji trebaju fizikalnu terapiju, na koju se čeka 3,5 mjeseca. S druge strane, neke su djelatnosti skratile liste, posebice tamo gdje su svi uređaji bili ispravni u proteklom razdoblju, a liječnici na poslu.

Tako se na radiologiji sve pretrage obavljaju u mjesec dana. Smanjeno je čekanje i na neurologiji za sve pretrage, a za color dopler čeka se 52 dana. Kraće se čeka na kolonoskopiju (60 dana) te gastroskopiju (40 dana).

U bolnici nisu zadovoljni suradnjom s liječnicima primarne zdravstvene zaštite oko vađenja krvi. Unatoč tome što je bolnica nabavila vozilo i plaća jednog vozača, pacijentima se krv u ambulantama obiteljskih liječnika vadi rjeđe od očekivanog, a češće se upućuju u bolnicu.

Stoga su i dalje prevelike gužve u centralnom bolničkom laboratoriju, posebice ponedjeljkom ujutro.

Novost je i to da na pretrage i preglede u bolnici pacijente mogu naručiti obiteljski liječnici putem e-naručivanja. Dnevno se tako rezervira pregled za 50 pacijenata.

- Za sada je moguće na taj način ugovoriti 119 postupaka, a uskoro će biti oko 180. Od 15. rujna, otkad se može naručivati na taj način, do sada ostvareno je 1.770 termina, najviše kod oftalmologa i neurologa.

Osim što je takav način puno povoljniji za pacijente izvan Pule onemogućeno je naručivanje za jedan pregled na više mjesta, rekao je rukovoditelj bolničke službe za informatiku Davor Ravnić. (J. ORLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter