Predstojećeg vikenda Sajam sporta i "100 milja Istre"

Senad Hodžić, Aleksandar Petković, Mauro Jurman, Niko Čančarević i Alen Paliska
Senad Hodžić, Aleksandar Petković, Mauro Jurman, Niko Čančarević i Alen Paliska

Nadolazećeg vikenda od 17. do 19. travnja u Umagu se održavaju Sajam sporta i ultratrail utrka "100 milja Istre". Svečano otvorenje sajma zakazano je za subotu, 18. travnja s početkom 10 sati, a otvorit će ga gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, direktor Sajma Aleksandar Petković i direktor utrke Alen Paliska.

Tih dana na jednom će se mjestu naći profesionalci, rekreativci, te svi ljubitelji sporta i aktivnog odmora. Bogat program događanja na konferenciji za novinare predstavili su zamjenici gradonačelnika Mauro Jurman i Niko Čančarević, direktor Sajma sporta Aleksandar Petković, direktor utrke "100 milja Istre" Mladen Paliska te direktor staze Senad Hodžić.

Hoditi ili zdravi biti

Uz Sajam sporta i 100 milja Istre Čančarević je predstavio pohod "Hoditi i zdravi biti" u sklopu nacionalnog programa "Živjeti zdravo" koji se u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije održava u subotu, 18. travnja, s početkom u 10 sati na Novoj obali. Registracija sudionika bit će u subotu od 9,30 do10 sati, a nakon toga kreće se na pješačenje s ciljem u Stella Marisu. Na nekoliko punktova uz put sudionicima će se mjeriti krvni tlak i razina šećera u krvi, a na istim mjestima pješaci će se moći osvježiti vodom i svježim voćem. Uz ovu akciju istoga se dana održava i 17. Svesportsko prvenstvo dragovoljaca i veterana Domovinskog rata s početkom u devet sati ispred OŠ Marije i Line, a natjecanja će se odvijati na poligonima i sportskim terenima OŠ Marije i TOŠ Line i Galileo Galilei. U vrijeme održavanja Sajma sporta na Novoj obali održat će se 10. Međunarodni dani gljiva i bilja – Smrčkijada u organizaciji Društva gljivara Bujštine „Boletus“. Iako ova događanja nisu dio Sajma sporta dobro se uklapaju i nadopunjuju sajamski program rekao je Čančarević.

Već petu godinu za redom Umag kroz Sajam sporta i aktivnog odmora promiče sport kroz aktivnosti sportskih udruga i klubova koji će posjetiteljima predstaviti svoje programe i planove i njima nastojati potaknuti mlade, ali i sve druge građane da se učlane i postanu aktivni sportaši ili rekreativci. Na sajmu će se predstaviti stolni tenis, nogomet, streličarstvo, streljaštvo, biciklizam, jedrenje, jedrenje na dasci, street basket, zumba, podvodni sportski ribolov, mini tenis, te mnogi drugi sportovi.  

Utrka sa 800 sudionika

U vrijeme Sajma održat će se treće izdanje ultratrail utrke "100 milja Istre" sa startom na Novoj obali. Lani je ova utrka okupila čak 496 natjecatelja iz 22 države, a ove se godine, prema najava, očekuje oko 800 natjecatelja iz 36 država s raznih strana svijeta. Svake se godine u ovu utrku uvode novine, pa tako ove godine organizatori sudionicima nude tri različite rute i to 100 milja, 110 km, 65 km i 5 km. Tri glavne utrke kreću: iz Labina na 100 milja, Lovrana na 110 kilometra i Buzeta na 65 kilometra, a sve završavaju u Umagu. Uz njih ove će se godine održati 5K i Ledo utrka na jednu milju za djecu.

Umaški je Sajam sporta jedini sajam takvoga tipa u Hrvatskoj i široj regiji stoga se na njemu i ove godine očekuje veliki broj posjetitelja, domaćih i stranih turista. Sport je općenito jedan od najkvalitetnijih odabira načina života. Zato je sadržaj vikenda koji predstoji u Umagu od iznimno velike važnosti, kako za sudionike koji sport već žive, tako i za ostale posjetitelje ovog velikog sportskog događanja kojima će ova visoka koncentracija sportskih aktivnosti zasigurno biti poticaj za početak zdravog aktivnog života, poručuju organizatori, a to su Grad Umag, Turističke zajednice Grada Umaga, Zajednica sportova Grada Umaga, SRK-a Alba iz Labina  SD-a Trickeri iz Pazina. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter