Predstečajne nagodbe neće biti zaustavljene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ustavni sud će i bez zahtjeva suca Mislava Kolakušića, koji je zaustavio predstečajnu nagodbu Dalekovoda, ocjenjivati usklađenost zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, jer ima već tri prijedloga, dva su poslali građani a jedan tvrtka Cestra iz Slavonskog Broda. Dakle, jesu li odredbe tog zakona u skladu s Ustavom propitivat će se bez obzira na to kada će i kako sudac Mislav Kolakušić uputiti svoj zahtjev. Malo je vjerojatno da će Ustavni sud bilo kakvu odluku o spomenuta tri prijedloga donijeti prije jeseni, ali svi naši sugovornici sudski dužnosnici upozoravaju da to ne znači zaustavljanje predstečajnih nagodbi. Ako Ustavni sud i prihvati neki od prijedloga i zaključi da su pojedine odredbe protivne Ustavu, to ne znači da će pasti cijeli zakon ili da te odredbe odmah moraju biti stavljene izvan snage.

Moguće je, napominje jedan ustavni stručnjak, da bi se trenutnom suspenzijom tih odredbi postigla veća šteta, o čemu će Ustavni sud voditi računa, i da Sabor za izmjenu zakona dobije šest mjeseci, te da se brojne predstečajne nagodbe završe po postojećem zakonu. Podsjećaju i da je Ustavni sud donio odluku da brojne odredbe Kaznenog zakona nisu u skladu s Ustavom, ali da se nije taj tren sve promijenilo nego se promjene provode postupno.

Sudac Kolakušić morat će za svoj zahtjev dobiti potporu Trgovačkog suda na kojem radi, u protivnom će njegov zahtjev postati tek prijedlog običnog građanina i po njemu će se postupati kao i po ostala tri. Naime, Ustavni sud je 2010. godine, postupajući po zahtjevu suca pojedinca koji je tražio ocjenu ustavnosti Kaznenog zakona u slučaju koji se vodio protiv Miroslava Kutle, dao tumačenje da je iz odredbi Ustavnog zakona o Ustavnom sudu "razvidno da jedino nadležni sud može pokrenuti postupak ocjene zakona". Takva je odluka, dok se ne donese drukčija, postala praksa Ustavnog suda, pa to znači da Kolakušić privatno može dati prijedlog kao i svaki građanin, ali da zahtjev može uputiti jedino njegov Trgovački sud u Zagrebu.

Zato su naši brojni sudački dužnosnici jučer upozoravali da je Kolakušić napravio pogrešku i da nije smio obustaviti postupak predstečajne nagodbe u Dalekovodu i najaviti da će podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti, a da taj zahtjev nema pripremljen ili već poslan na Ustavni sud.

Da je Kolakušić mogao postupiti puno ozbiljnije smatra i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca i sudac Vrhovnog suda Đuro Sessa koji je osudio i istup ministra financija Slavka Linića, nazvavši ga nedopustivim i neciviliziranim. (Piše Jagoda MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter