Predstečajne nagodbe: Izigraj vjerovnike i izađi čist

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 40 vlasnika koji imaju i po nekoliko registriranih tvrtki pokušavaju iskoristiti predstečajnu nagodbu da bi prevarili državu i svoje poslovne partnere te se tako izvukli od plaćanja obveza i proračunu i dobavljačima. Sve njih Porezna uprava posebno provjerava i nakon nadzora, najavili su nam sugovornici iz Ministarstva financija, prijete im sankcije.

Već sada je, otkrivaju, u pojedinim slučajevima jasno da će biti kaznenih i prekršajnih prijava, ali i procesa u kojima će se vlasnici i direktori teretiti za zloporabu, pa će Porezna uprava pokrenuti postupke proboja pravne osobnosti da bi se potraživanja za poreze i doprinose namirila iz njihove osobne imovine. To znači da će se primijeniti zakonska odredba po kojoj su odgovorne osobe porezni jamci u slučajevima kad namjerno prebacivanjem novca s računa na račun izbjegavaju platiti obveze državi.

Uz male razlike u pojedinim detaljima, svi ti vlasnici nekoliko poduzeća pokušavaju na isti način iskoristiti poredstečajnu nagodbu da bi još jednom prevarili državu.

- Ono što smo uočili u jednom slučaju ponavlja se kao dobro uhodana praksa i u drugim slučajevima. Prebacuju se uz fiktivnu prodaju obveze na samo jednu tvrtku. Stvara se pravo klupko dugovanja među tvrtkama koje imaju zajedničkog vlasnika ili ih povezuje nekoliko osoba. Na kraju je većina duga što ga je stvaralo i pet, šest tvrtki prebačen samo na jednu, a ostale su tvrtke iz lanca najveći vjerovnici te tvrtke. Tada bez problema odlučuju što će biti s tom dugom opterećenom tvrtkom u predstečajnoj nagodbi, dakle odlučuju o predstečajnoj nagodbu.

Budući da je opstanak te tvrtke nemoguć, ona završava u stečaju ili likvidaciji, a njihovi ostali poslovi iz priče izlaze čisti, pojašnjava nam sugovornik iz Ministarstva financija.

Nije rijetkost da se vlasnik na taj način riješi i svog osobnog duga koji je stvorio kao fizička osoba, što se često broji u desecima milijuna kuna.

Naši sugovornici ističu da je to klasična prijevara, manipuliranje zakonom i da će svi oni koji su tako nastojali zloupotrijebiti zakon zaraditi kaznenu prijavu Porezne uprave i da će se njima baviti i Državno odvjetništvu.

Jedan od slučajeva u kojima je zaustavljena predstečajna nagodba upravo zbog sumnje da su povezane tvrtke i osobe "napumpale" svoja potraživanja u predstečajnoj nagodbi su Hoteli Novi. Početkom kolovoza zaustavljena je predstečajna nagodba u toj tvrtki jer su osobe povezane s projektom Novi Resort, odnosno vlasnici Hotela Novi Gordan Širola, Bruno Orešar i Dario Kožul prijavili potraživanja koja su ukupno veća od pola milijarde kuna. Tako su mogli odlučivati o sudbini tvrtke pa je odlučeno da se postupak prekida.

Poreznici će ispitati je li bilo zloporabe zakona, a sumnja se u proboj pravne osobnosti, što bi moglo dovesti do postupaka u kojima će država naplatiti dug iz privatne imovine. (J. MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter