Predstavom Anno Domini 2013. otvoren 19. PUF


Tradicionalnom predstavom "Anno Domini" na pulskoj Portarati točno u podne otvoren je 19. međunarodni kazališni festival -  PUF koji će na raznim lokacijama u gradu do 5. srpnja prirediti 14 događanja umjetnika iz deset zemalja.

Kao što vjerna publika PUF-a već zna, "Anno Domini" ima zadatak recenzirati svjetska i domaća umjetnička stremljenja te kroz kazališni medij komentirati, reagirati na umjetnička vrludanja u potrazi za dominantnim pravcima koji obilježavaju tekuću sezonu i omogućiti članovima Inatova ansambla i pridruženim članovima dragocjen rad u kvalitetnim međunarodnim koprodukcijama.

Ove godine "Anno Domini 2013." ostvaren je u švedsko-hrvatskoj koprodukciji u kojoj su gostujući partneri SU-EN Butoh Company. "Anno Domini" je podijeljen u dva dijela - prvi, naziva "Water War" izveden je na ulici dok je drugi dio, "The Secret Project" igrao u večernjim satima u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Oba djela zamišljena su kao izvedbene umjetničke instalacije čiji je koncept produkt odnosa različitih ljudskih bića, kao i prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

"Vodeni ratovi" koji su odigrani na Portarati, kao što to piše u programskoj knjižici, temeljeni su na povjerenju, pravilima i igranju igara. Predstava je na šaljiv i humoran način pokušala istražiti granicu između agresora i žrtve.

Na sceni se pojavljuju dvije grupe ljudi odjevenih u bijelo i crno baš poput šahovskih figura koji su se pozicionirali jedni ispred drugih. Na podu do njih bile su kante i lavori puni vode te razni rekviziti poput kantica za zalijevanje, šprica, vodenih pištolja, najlon vrećica…

Rat je započeo zvukom pištaljke redateljice SU-EN, a bijeli i crni igrači naizmjenično su prskali vodom svoje protivnike na duhovite, ali uvijek mirne, nenasilne i nadasve civilizirane načine. Predstava je završila kada su obje skupine ostale bez vode nakon čega su se protivnici pozdravili kolegijalnim stiskom ruke i otišli sa scene.

Danas je na programu bila i predstava "Folk's, will you still love me tomorrow" u produkciji talijanskog Teatro stabile delle Marche u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula. (B. VINCEK; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter