Predstavnik UN-a upozorio na krizu vlasti u BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko prenio je u glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moonu zabrinutost zbog trenutačnog stanja u BiH, a posebice zbog djelovanja političara iz Republike Srpske usmjerenog na slabljenje države, objavio je u četvrtak Ured visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

U priopćenju se navodi kako je Inzko o stanju u BiH posebno razgovarao s glavnim tajnikom UN-a nakon što je u utorak podnio redovito šestomjesečno izvješće Vijeću sigurnosti u kojemu je upozorio na rastuću političku krizu u toj zemlji, ali i na sve izraženija osporavanja njezine teritorijalnw cjelovitosti i suverenosti.

"Visoki predstavnik je istaknuo osnovne aspekte njegovog najnovijeg izvješća Vijeću sigurnosti UN-a, u kojem je izrazio posebnu zabrinutost zbog intenzivirane antidržavne retorike i pokušaja podrivanja i slabljenja državnih institucija koji dolaze od visokih dužnosnika Republike Srpske", stoji u priopćenju OHR-a o susretu Inzka i Ban Ki-Moona.

Navedeno je kako je Inzko izrazio žaljenje jer su neki stranački čelnici, posebice u Federaciji BiH, "potrošili mjesece na reorganizaciju vlasti", ali je ipak pozdravio činjenicu da stranački čelnici u posljednje vrijeme pokazuju znakove da su voljni vratiti se dijalogu.

Kriza vlasti u BiH, koja još uvijek traje, rezultat je raskida koalicije između Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA) i ona traje još od svibnja. Idućeg tjedna očekuju se novi pregovori čelnika šest parlamentarih stranaka koji bi mogli dovesti do uspostave nove izvršne vlasti.

Inzko je Ban Ki-Moonu prenio kako se nada da će političari u BiH sada početi upravljati državom i da će se suzdržati od izjava koje destabiliziraju političko okruženje i načiniti pomake koji će im omogućiti da za šest mjeseci izvješće Vijeću sigurnosti UN bude mnogo pozitivnije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter