Predstavnici IŽ-a: U Italiji 40-ak difuznih hotela

Predstavnici Istarske županije na studijskom putovanju u Italiji
Predstavnici Istarske županije na studijskom putovanju u Italiji

Općine Sutrio, Sauris i Comeglians u talijanskoj regiji Friuli-Venezia Giulia ogledni su primjer kako vratiti život u mala ruralna mjesta u unutrašnjosti regije uz pomoć difuznih hotela čije je uređenje sufincirala Europska unija.

Upravo su ova tri ogledna primjera razvoja turizma i malog poduzetništva početkom ovog tjedna u organizaciji županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije, posjetili načelnici i gradonačelnici te predstavnici Buja, Pazina, Labina, Pićna, Gračišća, Cerovlja, Svetvinčenta, Motovuna i Grožnjana, predstavnici turističkih zajednica te pročelnici za gospodarstvo Alen Damijanić, turizam Branko Curić i međunarodnu suradnju Oriano Otočan.

Ovo studijsko putovanje poslužilo je za bolje upoznavanje modela razvoja difuznog hotela koji zasad u Hrvatskoj ne postoji, a u Italiji funkcionira već dvadesetak godina. U Italiji već postoji četrdesetak takvih hotela, a deset ih je upravo u ovoj regiji.

Radi se o svojevrsnim gradovima hotelima, gdje su nekad zapuštene javne i privatne nekretnine iskorištene za uređenje soba i apartmana kroz javno-privatno partnerstvo.

Ovim modelima općine ne samo da su razvile turizam na nekada zapuštenim, napuštenim i ekonomski siromašnijim planinskim područjima u blizini austrijske granice, nego su razvile malo poduzetništvo, potakle zapošljavanje  i zaustavile iseljavanje stanovništva te obnovile starogradske jezgre i zaštitile kulturnu i graditeljsku baštinu. 

Sudionici studijskog putovanja razgovarali su s gradonačelnikom Saurisa Stefanom Luchinijem, gradonačelnikom Sutrija Manliom Mattiom, odgovornim osobama u difuznim hotelima te vijećnicima u Autonomnoj regiji Friuli-Venezia Giulia Enzom Marsigliom i Francom Jacopom koji su objasnili istarskim predstavnicima kako su to postigli.

Inače, već je poznato da Općina Grožnjan želi u napuštenom Završju urediti sličan hotel uz pomoć europskog novca za što priprema dokumentaciju, a slične inicijative pokazuju i druge općine i gradovi u unutrašnjosti.  (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter