Predstavnici dviju Koreja sastat će se u nedjelju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Sjeverne i Južne Koreje održat će u nedjelju radni sastanak u gradiću na granici Panmunjomu, nakon napetosti koja je na poluotoku trajala nekoliko mjeseci, priopćio je Seul u subotu.

U petak je Sjeverna Koreja ponovno uspostavila telefonsku liniju s Južnom Korejom, koja je prekinuta u ožujku.

Svaka će država poslati tri predstavnika u Panmunjom, tradicionalno mjesto susreta na granici, na razgovore kojima je cilj priprema pregovora na najvišoj razini, priopćio je Seul.

Južna Koreja predložila je da se sastanak održi u Panmunjomu, poznatom kao "selo mira", dok je Pjongjang tražio da to bude u industrijskom kompleksu Kaesongu, nekoliko kilometara sjeverno od granice dviju zemalja.

Kroz Panmunjom prolazi telefonska linija koja povezuje dvije zemlje u hitnim slučajevima, a koja je ponovno uspostavljena nakon tromjesečnog prekida. Ta je veza ključna za dvije vlade koje nemaju uspostavljene diplomatske odnose.

Pjongjang je zatražio da se održi taj susret prije ministarskoga sastanka koji traži Seul, a koji bi se, prihvati li Sjever, trebao održati idućega tjedna u Seulu.

Zadnji radni sastanak dviju zemalja održan je u veljači 2011., a posljednji ministarski 2007.

U četvrtak je Sjever napravio prvi korak predloživši prvi put nakon nekoliko godina službene pregovore o određenim spornim trgovinskim i humanitarnim pitanjima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter