Predstavljeno Kušecovo "Zagonetno putovanje"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Putujuci s akademikom Josipom Bratulicem po cijeloj Hrvatskoj, po svim njezinim zakutcima i skrivenim ljepotama, Mladen Kušec napravio je na stotine atraktivnih radijskih i televizijskih emisija, a posredno je iz tih putovanja nastala i knjiga "Zagonetno putovanje", koja je svoje prvo predstavljanje od objavljivanja imala u srijedu u Gradskoj knjižnici u Pazinu.

Kušec je naime poznata i zanimljiva mjesta - gradove, sela, planinske vrhove, brda, jezera, rijeke, otoke - u svojim emisijama opisao dokumentarno, predstavljajuci ih prema njihovim stvarnim znacajkama, i s pricama i legendama koje o njima postoje odavno, ali je zatim za neka od tih mjesta stvorio sasvim novu, svoju vlastitu pricu, bajku ili legendu - i te su price okupljene u knjizi "Zagonetno putovanje".

Gosta je u pazinskoj Gradskoj knjižnici, koja se napunila i mladim i starijim ljubiteljima bajki i legendi, predstavila Iva Ciceran, posebno naglasivši da su medu 23 price u Kušecovoj knjizi i dvije istarske - o Pazinu i Buzetu, a Istra se spominje još u pricama o Kornatima i Susku.

Kušec je zatim nadahnuto pripovijedao kako su nastajale te "ljubavne price" jer za svako je mjesto koje ga se dojmilo on osmislio romansu u kojoj zaljubljenima pomažu ili odmažu dobri i zli ljudi, i jednako tako karakterizirana nadnaravna bica - divovi, vile, patuljci, sirene i drugovrsni stvorovi.

Za neka je od tih bica posegnuo u poznatu mitologiju, a neka je i sam stvorio, poput, u prici o Buzetu, "sitnih, malih, ružnih ali nevjerojatno dobrih i snažnih bica punih ljubavi, koja žive pod zemljom i svakome su spremna pomoci". Tek potkraj price saznajemo da se ta sitna, ružna i snažna bica zovu - Tartufi.

Iz imena zaljubljenih mladica i djevojaka, njihovih roditelja, brace i sestara, njihove djece, nastala su u tim pricama imena istarskih gradova i rijeka, planina i morskih uvala, što i nije daleko od dokumentirane ili ranijih desetljeca stvorene umjetnicke mitologije.

Kušec medutim ista imena ili zemljopisne nazive obogacuje vlastitim pogledom, novom pricom koju ovom knjigom predaje njenim novim cuvarima, kao što je, kako cesto u knjizi spominje, i sam neke od tih prica dobio na cuvanje (zato je i radni naslov ove knjige prvotno bio "Cuvar prica").

- Tako su lijepo primljene ove price da me sad zovu iz mjesta koja još nisam opisao da i njima napišem njihove "legende", našalio se Kušec, ispricavši pazinskoj publici nakon prica o Pazinu i Buzetu još nekoliko svojih legendi i bajki, o Kornatima, Susku, kapelskim leptirima, Risnjaku, i na kraju zadnju pricu u knjizi, koja odudara od svih ostalih jer govori o putovanju vlakom kada se Kušecu u kupeu pridružio suputnik koji cijelo vrijeme ni rijec nije izgovorio, vec se samo bavio svojim prijenosnim racunalom, i od svih prizora koje je putniku otkrivalo to višesatno putovanje on nije vidio ništa.

Osim što je s Istrom povezana kroz nekoliko prica, knjiga "Zagonetno putovanje" ima još jednu istarsku vezu: u njoj su objavljene i lijepe ilustracije koje su izradili ucenici Osnovne škole Vazmoslava Gržalje iz Buzeta.


Podijeli: Facebook Twiter