Predstavljeno idejno rješenje trga u Premanturi


Pulski arhitekt Bruno Juričić i arhitekt rasvjete Dean Skira izradili su idejno rješenje uređenja malog trga u Premanturi koje je predstavljeno u općinskoj vijećnici u Medulinu.

Uzevši u obzir problematiku i postojeće stanje centra Premanture, ali i buduće planove za njezin razvoj poput najavljene gradnje zaobilaznice, Juričić je osmislio stvaranje centra Premanture u pravom društvenom kontekstu te riječi i to na način koji ne zahtijeva previše intervencija u postojeće stanje.

- Radi se o pomlađivanju centra mjesta koje je sada zagušeno automobilima koji se ljeti mimoilaze s grupama turista, o stvaranju novog gradskog trga i pješačkog koridora. Projekt obuhvaća dio Premanture od samog ulaza u mjesto do trga s crkvenim tornjem kod kojeg imamo dječji vrtić koji je ograđen zidom, pa mnogi uopće ne znaju da se tu nalazi vrtić, kazao je Juričić.

U svom projektu predvidio je pješačku zonu, koja se sada prekida zidom vrtića, omeđenu crvenom vijugavom ogradom koja simbolizira val, a ujedno je nagnuta u odnosu na betonsko postolje na način da se tu može sjesti i udobno nasloniti. Ovdje bi se uredio trg na kojem bi i dalje bio kafić, dok bi se prodaja voća i povrća smjestila u otvoreni paviljon ili lođu koja bi se navečer mogla koristiti i u druge svrhe, primjerice za kulturno-zabavne programe.

Da bi se centar rasteretio od automobila i otvorio građanima, planirana je prometnica koja bi se od ulaza u Premanturu protezala kroz mjesto nešto dalje od sadašnjeg centra, a predviđen je i parkirni prostor do nove javne površine.

Dean Skira izrazio je zadovoljstvo što je uključen u ovaj idejni projekt budući da je stanovnik Premanture i volio bi, kao i mnogi drugi mještani, vidjeti novi život u centru. On je u projekt uključio najmoderniju ekološku rasvjetu koja danju u prostoru djeluje kao skulptura, a nije skupa za održavanje. Načelnik Goran Buić izrazio je zadovoljstvo projektom koji nudi jedan moderan, ali i funkcionalan koncept uređenja središta Premanture.

- Na jesen smo krenuli s razgovorima o uređenju tržnice u Premanturi, a dobili smo "dnevni boravak", mjesto za noćni život Premanture, kao i neophodan pješački koridor.

Mjesni odbor Premanture također je zadovoljan projektom, pa se nadam da će se on uspjeti i realizirati, jer se zaista ne radi o zahtjevnim ili preskupim elementima, a lijepo se uklapaju u sve što je već sada prisutno u centru mjesta.

Već sada imamo spremno 220 tisuća kuna za daljnje potrebne projekte, a nakon toga bismo za samu realizaciju tražili druge izvore financiranja, kazao je Buić.

Dodao je da se ne radi samo o šminkanju centra nego o novom početku razvoja mjesta, što će u konačnici, nada se načelnik, nagnati i same mještane i obrtnike na obnovu i uljepšavanje svojih objekata kako bi Premantura živjela tijekom cijele godine, a ne samo ljeti. (Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter