Predstavljeno 26. izdanje umaškog ATP-a

Darko Lorencin, Ivan Todorić, Lawrence Frankopan, Ronald Korotaj (M. MIJOŠEK)
Darko Lorencin, Ivan Todorić, Lawrence Frankopan, Ronald Korotaj (M. MIJOŠEK)

"Imamo zanimljive igrače koji će, vjerujem, privući gledatelje u Umag, turnir koji ima sličnosti s Monte Carlom, US Openom i Roland Garrosom. Listu igrača predvodi Gael Monfils, koji je svugdje ljubimac navijača, kao što je to bio slučaj u Umagu prije dvije godine. Zatim Borna Ćorić, o kojem nešto znam... Najmlađi u prvih sto igrača svijeta, lani četvrtfinalist, ove godine  polufinalist Dubaija i Nice, koji je u drugom kolu Roland Garrosa pobijedio Tommyja Robreda. Slijedi Talijan Fabio Fognini, jedan od najboljih zemljaša svijeta, poznato umaško lice, koji je dvaput ove godine dobio Rafaela Nadala na zemlji, pa njegov sunarodnjak Andreas Seppi, ovogodišnji finalist Zagreba.

Prvi put u Umag dolaze Austrijanac Dominic Thiem i Nijemac Philipp Kohlschreiber. Znamo i dobitnika prve pozivnice, to je 17-godišnji Rus Andjej Rubljev, koji je nedavno u Genevi imao meč loptu Marinu Čiliću. Za njega je Goran Ivanišević rekao da ima potencijal za prvih deset na svijetu", rekao je Lawrence Frankopan, direktor ATP-a Konzum Croatia Open, što će se održati u Umagu od 20. do 26. lipnja, na konferenciji za novinare održanoj u zagrebačkome hotelu "Esplanade".

No, Umag je više od tenisa, cjelokupno događanje traje od 17. lipnja. Budući da je 26. izdanje prvo pod kapom Grupacije Lukšić, novim vlasnikom "Istraturista", te s novim glavnim sponzorom "Konzumom", uz Frankopana bili su Darko Lorencin, ministar turizma u Vladi Republike Hrvatske, Ronald Korotaj, Direktor "Istraturista", Ivan Todorić, predsjednik Nadzornog odbora "Agrokora" te Vili Bassanese, umaški gradonačelnik.

- Bit će još zanimljivih teniskih događanja. Održat će se dvije ekshibicije, u jednoj ćemo vidjeti - povratak kralja. U Umag se vraća Carlos Moya, peterostruki pobjednik, jedan od sedmorice prvih igrača svijeta koji su nastupili u Umagu. Moya će u srijedu odigrati ekshibiciju s Magnusom Normanom, koji je također osvojio turnir i bio je drugi igrač svijeta. U subotu, uoči starta glavnoga turnira održat će se egzibicija "Goran i prijatelji", s Ivaniševićem u glavnoj ulozi 25 godina poslije njegova umaškoga finala. Naravno, prije toga podržat će se  koncert Željka Joksimovića, otvorit će se zona "Okusi Istru" - rekao je Frankopan na engleskom jeziku, ispričavši se što zna samo nekoliko riječi zahvaljujući ocu.

Novi direktor poručio je da prima ponude. Za učitelja, ili još bolje za - učiteljicu. Obećao je i da će na kraju turnira bolje znati baratati hrvatskim jezikom nego sada. Frankopan ima razloga za zadovoljstvo, protekle nedjelje Stan Wawrinka je osvojio Roland Garros, a o kariijeri Švicaraca, koji je 2006. osvojio Umag baš nakon predaje njegova pariškoga suparnika u finalu Novaka Đokovića,  kao menadžer skrbi upravo Frankopan.

- Razgovarali smo o tome. Nažalost, ove godine Stana neće biti u Umagu, ali to ne znači da to neće biti moguće idućih godina. Dolazi barem njegov trener Magnus Norman...

Na listi prijava, na kojoj je prva petorka u prvih 30 na ATP ljestvici, nema ni Ivana Dodiga, pobjednika Roland Garrosa u paru s Marcelom Melo, baš kao ni prošlogodišnjega pobjednika Pabla Cuevasa.

- Hrvatski igrači su moj prioritet, ČIlić, Karlović, Dodig... Za igrače to je težak tjedan, Marinu se recimo ne uklapa u program. No, pokušat ćemo dovesti barem jednog - kaže Frankopan, koji ima na raspolaganju još dvije pozivnice.

U Agrokoru se nisu dvoumili kada je stigla ponuda o suradnji s "Istraturistom" i turnirom, što potvrđuje Ivan Todorić. A promocija Hrvatske, ne samo zbog televizijske slike turnira, koja ide u 120 zemalja na četiri kontinenta, značajan je poticaj turizmu.

- Dvadeset i pet turnira je iza nas. Treba se zahvaliti prethodnim direktorima, koji su uspjeli postići da da dostignemo 26. izdanje, koje će s novom ekipom unijeti svježinu - rekao je  Darko Lorencin. - Umaški ATP je jedna od prvih priredbi koja je pokazala koliko sport i turizam idu zajedno. To je dobar put i način reklamiranja jedne zemlje, što potvrđuje i biciklistički Tour of Croatia. Pored sunca i mora mo moramo pružiti  čitav niz motiva za dolazak. Zato ćemo još dinamičnije podupirati ovakve događaje.

Lista igrača za 26. Konzum Croatia Open

Lista igrača za 26. Konzum Croatia Open: Gael Monfils (Fra, ATP-16), Roberto Bautista Agut (Špa, 21), Fabio Fognini (Ita, 26), Philipp Kohlschreiber (Nje, 29), Dominik Thiem (Aut, 30), Pablo Andujar (Špa, 35), Martin Kližan (Svk, 36), Lukaš Rosol (Češ, 38), Borna Ćorić (Hrv, 41), Joao Sousa (Por, 44), Andreas Seppi (Ita, 45), Jiry Vesely (Češ, 46), Pablo  Carreno Busta (Špa, 54), Andreas Haider-Maurer (Aut, 55), Santiago Giraldo (Kol, 61), Marcel Granollers (Špa, 68), Mihajl Južnji (Rus, 71), Aljaž Bedene (Slo, 73), Blaž Kavčič (Slo, 77). Pozivnica: Andrej Rubljev (Rus, 235).

U ždrijebu će biti 28 igrača.  Poznato je 20 sudionika. Nedostaju dva dobitnika pozivnice, četiri kvalifikanta, a još dva mjesta pripadaju popunit će netko tko je trenutno ispod crte (Istomin, Lajović, Gulbis..). (Zlatko HORVAT)


Podijeli: Facebook Twiter