Predstavljeno 18. izdanje Media Mediterranee

S konferencije za novinare  (V. B.)
S konferencije za novinare (V. B.)

Na konferenciji za novinare u Titovom parku predstavljeno je 18. izdanje Media Mediterranee koja će se održati 19. i 20. kolovoza od 18 do 01 sat u ovome parku. Kako je rekao Marino Jurcan iz Udruge Metamedij, tema festivala je "Post-it", a program uključuje novomedijske interaktivne instalacije i igre, multimedijalni kutak za djecu, post-elektronske glazbene performanse i piknik soundtrack.

O radionicama su govorili Anselmo Tumpić, Maja Iskra, Marko Kalčić, Daniela Škandul i Katja Regvat. Na programu će tako, kako saznajemo, u cjelini novomedijske umjetničke instalacije biti predstavljena kozmička smrt Francisca Queirosa. Riječ je o videoprojekciji koja okuplja nekoliko slojeva priča u slikama, nijemih ili zapisanih. Sudjelovat će i kipar eksperimentalne prakse Gereon Krebber s "Uradi sam svog Krebbera".

Zvučnu instalaciju predstavit će Ceal Floyer, koji mijenja povijesnu snimku lansiranja svemirske rakete Apollo 11. Ona je tu odlučila preokrenuti odbrojavanje od 0 do 10, te stvara drugi narativ koji izaziva našu percepciju vremena. Zvučne instalacije kreirao je i Ignacio Uriarte. On primjerice snima pisaće mašine u ritmu koji podsjeća na glazbu kompozicija Stevea Reicha, ili pak stvara rad brojanja gdje čitatelj broji od jedan do deset i popunjava vrijeme raznim intonacijama na gotovo ritmičan način.

Interaktivan umjetnički rad donosi i Anselmo Tumpić, dok Dragana Sapanjoš analizira dio neverbalne komunikacije koja je ušla u svakodnevicu pojavom SMS-a, mejla, chata…

Videoinstalacije

Zatim je tu i radionica "Glitch" koja uz nekoliko autora i voditelje Vedrana Gliga i Dinu Karadžić predstavlja niz vježbi te eksperimenata. Interaktivna instalacija Olega Morovića nastajat će i nadograđivat će se in situ za vrijeme trajanja. Visualia group autori su interaktivne instalacije koja donosi tri svjetlosne klupice koje sadrže zvukove različitih instrumenata. Nadalje, u programu "Prije/poslije" sudionici natječaja za autorske GIF animacije, odnosno 15 najboljih radova pristiglih do 16. kolovoza na natječaj bit će prikazani u obliku videoinstalacije.

Organizatori su potom najavili i Ansamble da camera u sastavu Branko i Anamarija Škara, a Marino Jurcan pripremit će DJ set kao kombinaciju nespojivog, ambijentalne tišine i dinamičnih elektronskih ritmova. Solidarnom ekološkom tržnicom bavit će se Tea Bevandić i Andreja Burić.

Tu su i post elektronski glazbeni performansi, te dječji multimedijalni kutak i brojne radionice za djecu koje su predstavile Daniela Škandul i Katja Regvat, a u njihovoj organizaciji sudjeluju DAI-SAI, Nenad Sinkauz, Škola stranih jezika Porta Vitae i Piccoli terremoti. Tu je i radionica tvornice zvuka, odnosno elektroničke i improvizirane glazbe za djecu pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter