Predstavljeni rezultati projekta EX.PO AUS

Ivan Matječić, Robert Matijašić i Vladimir Torbica  (V. HABEREITER)
Ivan Matječić, Robert Matijašić i Vladimir Torbica (V. HABEREITER)

Rezultati projekta prekogranične suradnje EX.PO AUS - EXtension of POtentiality of Adriatic UNESCO Sites, (Unaprjeđenje potencijala UNESCO-vih područja na Jadranu), te promocija fotomonografije pod nazivom "Eufrazijana - Katedrala u Poreču" realizirane u sklopu istog, predstavljeno je na svečanosti u biskupskoj dvorani Eufrazijeve bazilike na kojoj su se okupili predstavnici javnog i kulturnog života Istre.

Voditelj projektne aktivnosti i pročelnik Županijskog odjela za kulturu Vladimir Torbica rekao je da je riječ o projektu od posebnog značaja za Istarsku županiju. Njegova ukupna financijska vrijednost iznosi 3,15 milijuna eura, sufinaciranih u sklopu IPA programa jadranske prekogranične suradnje 2007.-2013. U projekt je uključeno 12 partnera iz sedam zemalja na Jadranu, Grad Dubrovnik kao vodeći partner, dok su ostali partneri Istarska županija, Grad Split, pokrajina Ferrara, Općina Ravenna i njihov Muzej umjetnosti, Općina Alberobello, Fondacija Aquileia, Univerzitet na Primorskem - Znanstveno-istraživački centar, Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, Administrativni koordinacijski ured Butrint i općina Krf.

- Dio projekta EX.PO AUS kojeg realizira Istarska županija sastoji se od fotomonografije, tiskane brošure koja obuhvaća sve zaštićene UNESCO-ove lokalitete, područja na Jadranu koja čine spomeničku baštinu, multimedijalnog DVD-a koji prikazuje virtualnu šetnju kroz Eufrazijanu na nekoliko jezika, te razglednica, letaka i označivača za knjige, kazao je Torbica. Projekt ima zadatak uspostavljanja mreže suradnje UNESCO-ovih lokaliteta na Jadranu, uključujući i lokalitete koji tek priželjkuju to priznanje.

Konkretno, projektom se radi na prekograničnom razvoju koncepata i alata za održivo upravljanje UNESCO-vim lokalitetima i njihove valorizacije. Nadalje, tu je i prekogranično poboljšanje znanja, tehnika i tehnološke podrške kroz razmjenu informacija o primjerima dobre prakse i tehnikama u vezi s digitalnom katalogizacijom, inovativnim tehnikama restauracije, suhozidne gradnje, uvođenjem obnovljivih izvora energije, te realizacije inovativnih pilot akcija na partnerskom području.

Tako je jedna od pilot akcija u sklopu projekta promocija episkopalnog projekta Eufrazijeve bazilike u sklopu kojeg je nastala fotomonografija "Eufrazijana - Katedrala u Poreču", zajedno sa DVD-om i popratnim promotivnim materijalima. Autor teksta je dr. Ivan Matejčić, urednik tiskanih izdanja prof. dr. Robert Matijašić, autori fotografija Hassan Abdelghani i Dušan Đorđević, a dizajn i realizaciju potpisuje studio Sonda.

Knjiga ima 200 fotografija, od čega 50 novih na kojima su predstavljene nedavno otkrivene freske i mozaici. Inače, zadnja monografija o Eufrazijani izdana je prije deset godina i autor je Milan Prelog.

- Istraživanje svakog spomeničkog kompleksa je dinamičan proces, jer se stalno nailazi na nova pitanja i daju se novi odgovori. Ova fotomonografija o kompleksu Eufrazijane još je jedan doprinos, za široku publiku, istraživanjima koja je provodio dr. Matejčić, koji je danas najveći autoritet za Eufrazijanu, i koji je u proteklih dvadeset godina otkrio čitav niz novih stvari, ali i protumačio niz nalaza do kojih su došli i njegovi prethodnici od kraja 19. stoljeća naovamo.

Ova publikacija će riječju i slikom široj publici pružiti čitav novih informacija. Sve je osmišljeno kao work in progerss, sadašnje stanje sa dijelom teksta koji predstavlja vodič, ali on će zacijelo u jednom trenutku biti zamijenjen novom monografijom s novim istraživanjima kompleksa, kazao je Matijašić.

Matejčić je istaknuo da su nekada prve monografije bile opremljene bakrorezima, crtežima i fotografijama, a danas ih većina dolazi u elektronskim obliku. (V. HABEREITER)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter